Сауната – релакс и здраве за тялото и ума

Когато говорим за СПА процедури, вероятно сауната е първото, за което се сещаме. За нейна родина се смята Финландия, а оттам тази терапия за здраве и красота постепенно се припознава в много страни по света. И това не е случайно, защото ползите от сауната са редица – за нашето здраве, фигура, красота и психика. Затова се използва и като тип алтернативно лечение или пък като профилактика и в комбинация с активни тренировки.

Сауната е „суха баня“, при която температурата в помещението е около 50-70 градуса, а влажността – едва между 15 и 30%. Тези параметри могат да се регулират от посетителите – температурата с термостат, а влажността – с наливане на вода върху специални камъни, поставени в сауната. Освен тях, там задължително има дървени пейки за релаксация.

Как ни помага сауната

Високата температура и парите предизвикват търсения ефект от сауната – изпотяване на тялото, благодарение на което токсините го напускат бързо и ефективно. Това е най-ефективната процедура за детоксикация на организма, от която се нуждаем целогодишно, особено ако живеем в голям град.

При активиране на процеса на изхвърляне на вредните микроорганизми се подсилва и имунната ни система. Премахването на мъртвите клетки от кожата увеличава нейната жизненост, възстановява я, поддържа я млада и красива и възстановява естествения й блясък.

Сауната се препоръчва и при болки в мускулите и ставите, защото по време на процедурите мускулатурата се отпуска и възстановява. Тя е и страхотен начин да отпуснем напрежението след поредната натоварваща тренировка.

Сауната освобождава и токсините

Сауната освобождава и токсините, които се складират по-надълбоко в нашето тяло и пречат з анормалното функциониране на организма. Освен това, се подобрява циркулацията на кръвта, което спомага за регенериране на клетки, тъкани и органи.

С редовното използване на „сухата баня“ се подобрява и сърдечната дейност като цяло. Препоръчва се най-вече за хора с високо кръвно налягане, защото то се понижава от жегата в сауната. Също така предотвратява стесняването на кръвоносните съдове и отлагането на плаки. Но трябва да бъдем особено внимателни, ако имаме някакви сърдечни проблеми или ниско кръвно. В тези случаи по-добре първо да се консултираме с лекар.

Овен токсини, сауната ефективно гори и килограмите ни. По тази причина е препоръчителна добавка към всеки режим, включващ правилно хранене и спорт. Потенето е свързано с горене на калории, но след горещата процедура се чувстваме по-леки заради изгубените течности. А този ефект не е за подценяване, защото ако се чувстваме подути, това най-вероятно се дължи именно на задържане на вода в тялото ни.

Често този ефект е свързан и със стреса, под който живеем. А сауната отпуска не само тялото, но и ума. Заради топлината в сауната в тялото ни се освобождават хормони, които ни карат да се чувстваме по-спокойни и щастливи.

Отделете малко време. Поглезете се. Заслужавате го.

Не губете време. Резервирайте си час още този месец и поглезете вашето тяло.

ЗАПАЗИ ЧАС