Терапията със сухи игли

Терапията със сухи игли е една от най-използваните техники в световен мащаб в сферата на физиотерапията и рехабилитацията. Позната е още като интрамускулна стимулация. Тя се препоръчва за лечение на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за премахване на схващания и подобряване на подвижността.

Техниката включва използване на къси, тънки, акупунктурни игли от неръждаема стомана, които проникват в кожата и мускулите. Те се наричат „сухи“, защото с тях в тялото ни не се вкарват лекарства, които да действат на конкретния проблем. Това е алтернативна на медикаментозната терапия, която не е правилно да се поставя под общ знаменател с акупунктурата, защото между двете има разлики.

Тригерни точки

При терапията със сухи игли се избират конкретни точки съобразно оплакванията и търсения резултат. Това са т.нар. тригерни точки, в които има множество връзки между мускулите.

Те могат да бъдат чувствителни на допир, а от тях болезнените усещания се прехвърлят в други части от тялото. Затова и тяхното третиране води до цялостен ефект на облекчение.

Сухите игли подобряват кръвообращението

Самото пробождане намалява болката и активира възстановителни процеси, премахва сраствания и напрежение в мускулите. Така те се връщат в обичайното си състояние на покой, а ние можем да се движим по-леко.

Освен това, сухите игли подобряват кръвообращението. Терапията с тях може да се използва и за облекчаване на хронични болки, както и за лечение на главоболие, причинено от мускулни схващания в областта на врата.

В повечето случаи, тази алтернативна терапия се използва не самостоятелно, а като част от назначен план за рехабилитация или физиотерапия. Изключително важно е да се прилага само от добре обучени специалисти.

Отделете малко време. Поглезете се. Заслужавате го.

Не губете време. Резервирайте си час още този месец и поглезете вашето тяло.

ЗАПАЗИ ЧАС