Какво трябва да знаем за физиотерапията

Физиотерапията е дял от медицината, които, както и всички други, има за цел превенция и лечение на различни заболявания. Преди векове, още по времето на Хипократ, това е било стандартното лечение за много болести, а днес се предлага като алтернатива на други манипулации или прием на медикаменти.

В някои случаи обаче ефектът от физиотерапията достига дотам, докъдето лекарствата не могат. В други, двата типа лечение вървят ръка за ръка и се допълват взаимно. Препоръчва се и за по-бързо и ефективно възстановяване след травми и операции, както и като поддържаща грижа при хронични заболявания, за да не се стига до обостряне на симптомите им.

Заболяванията, които могат да бъдат лекувани с физиотерапия, са много и разнообразни

Като започнем от инсулт, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания и стигнем до травми, болки в мускулите и навяхвания. Използва се най-вече като съпътстващо лечение в сферата на ортопедията, ревматологията и неврологията.

Позната още като физикална терапия, тя разчита на лечение с различни физически средства. В това число се включват ултразвук, ток и светлина, както и слънце, въздух, вода и лечебна кал.

Във физиотерапията има различни дялове, а възможностите за процедури са разнообразни и са съобразени с индивидуалните нужди и проблеми на всеки пациент. Всички те правят живота ни по-лек, намаляват болката и възобновяват подвижността и тонуса. Освен това, подобрява кръвообръщението и метаболизма. Ето и кои са основните:

Електротерапия: Токът стимулира нервната система и подпомага съкращаването и отпускането на мускулите, като по този начин способства намаляването на болката. Видовете терапии, които спадат към лечението, профилактиката и рехабилитацията с електричество са галванизацията и електрофорезата, терапията с интерферентните токове, електростимулациите, магнитотерапията, ултрависокочестотните токове, дарсонвализация и други.

Светлинна терапия / Фототерапия: Използват се ултравиолетови и инфрачервени лъчи. В този дял се включва и лазертерапията.

Ултразвукова терапия: Благодарение на специални апарати се излъчват ултразвукови вълни, които облъчват засегнатите части.

Хидротерапия: Лечението и профилкаткитата се извършва чрез вода, която може да бъде в едно от своите три агрегатни състояния. Терапиите в този дял включват лечебни вани и душове, киротерапия (с лед) и вапотерапия (с пара).

Кинезитерапия: Търсеният ефект се постига чрез механично въздейдствие. В този дял на физиотерапията се поместват и масажите.

Балнеотерапия: Акцентът е върху лечебния ефект на минералните води. Процедурите с тях се препоръчват за широк кръг от заболявания, както и за рехабилитация и профилактика.

Термотерапия: Използват се различни нагрети среди (лясък, лечебна кал, въздух и други) за локално нагряване на тялото. В това число спада и сауната.

Акупунктура и акупресура: Чрез натиск с ръце и специални игли се въздейства върху точно определени точки и енергийни полета, за да се постигне желаният ефект на облекчение.

Важно

Много е важно преди началото на каквото и да било лечение да се направи подробна консултация с физитерапевта, който да се запознае с всички наши оплаквания и да ни назначи най-точната терапия, както и нейната точна продължителност. Процедурите обикновено се извършват в рамките на няколко дни до две седмици, но ефектът след тях може да се усети и след края на курса на лечение.

Ако се извършват от квалифициран специалист, физиотерапевтичните процедури нямат странични ефекти. Понякога могат да се зачервявания и раздразнения по кожата. Минималните усещания са сведени до минимум, а прецедурите си в по-голямата си част са приятни и релаксиращи. Има някои заболявания обаче, които са противопоказни за извършване на физиотерапия, затова трябва да запознаем терапевта с всички диагнози, които имаме.

Отделете малко време. Поглезете се. Заслужавате го.

Не губете време. Резервирайте си час още този месец и поглезете вашето тяло.

ЗАПАЗИ ЧАС