Всички знаем, че ако искаме да бъдем във форма, трябва да спортуваме редовно и да се храним правилно. Има обаче и някои трикове, с които да постигнем по-бързо и лесно желания резултат.

Какво представлява антицелулитният масаж

Антицелулитният масаж се бори с портокаловата кожа и е най-ефективният мануален (ръчен) метод с доказания ползи. При него се прилага специална масажна техника, която въздейства директно върху причината за поява на портокалова кожа или натрупаните мастни клетки.

Антицелулитен масаж

Масажите не са само за релакс и справяне с болки в различни части на тялото. Те могат и да ни помогнат да изглеждаме добре. А антицелулитният масаж е и приятен, и полезен за фигурата. Неговото действие е насочено към конкретни проблемни зони от тялото.

Това са най-вече седалището и бедрата, но може да се прилага и върху корема, паласките, прасците и вътрешната част на ръцете.

Смята се, че целулитът възниква, когато фиброзните ленти на съединителната тъкан, която свързват кожата и мускулите, се разпаднат. Това позволява на мастните клетки да пробият по-нагоре в кожните слоеве. Така стават видими и се създава неравномерната текстура, дала на целулита названието портокалова кожа.

Антицелулитният масаж третира повърхността на кожата, но ефектът от движенията достига чак до третия й слой – хиподермис, където всъщност се намират мастните депа. Техниката включва прилагането на повече сила и бързина в сравнение с типичния шведски масаж или релаксиращия масаж, но има и различна цел, която ги оправдава.

Специфичните движения на масажиста със средна, целенасочена сила. С тях буквално се изстискват мастните клетки и се подпомага тяхното разсейване, за да не се натрупват и да образуват целулит. Прилагат се и пощипващи и търкалящи движения.

Масажът започва от долната и горната част на краката, за да се активи кръвообращението. След като основните точки са активирани, масажистът акцентира усилия върху областта от седалището до стъпалата, като движенията му могат да се сравнят с месене на тесто. Прилага се и дърпане, и разтягане, за да се разсеят натрупаните мастни депа. Върху най-засегнатите зони се прилага и щипане, с което мастните клетки се разграждат.

В хода на процедурата мастните натрупвания започват да се усещат не толкова стегнати и болезнени, а по-меки и отпуснати. За финал масажистът прилага леки ударни движения за отпускане на мускулите. И веднага след процедурата можем да усетим кожата си по-гладка на допир. Масажът е с продължителност 55 минути.

Ефектът от антицелулитния масаж се допълва от специални висококачествени етерични масла, който се използват. Те проникват дълбоко в кожата и подпомагат разбиването на мастните депа, спомагат за подобряване на кръвообращението и намаляват задържането на течности.
Едно от най-използваните за целта и ефективни е маслото от гроздови семки.

Вместо масла понякога се нанасят и антицелулитни кремове, които при втриването с масажни движения предизвикват затоплящ ефект – бонус за изгарянето на мазнините.

Ползи от антицелулитния масаж

Важно е да знаем, че ефектът от процедурата не е магически и не може да разчитаме само на нея, за да заличим изцяло целулита в проблемните зони. Всъщност той не изчезва напълно, просто става по-незабележим.

Задължително условие обаче е да бъдем постоянни, за да се види задоволителен напредък да се предотврати повторната поява на портокаловата кожа.

Колко бързо ще дойде подобрението в състоянието на кожата зависи както от дълбочината на целулита, както и от това колко е разпространен. Не по-малко важно е и общото ни телосложение. Но най-ключовите подпомагащи (или пречещи) фактори са дали спортуваме редовно и дали се храним здравословно.

Препоръчително е и да спазваме други правила за противодействие на целулита – като например да пием много вода, за да не се задържа в тялото ни.

Най-общо ползите от масажа са три – намаляване на мазнините, укрепване на съединителната тъкан и подобряване на кръвообращението. Антицелулитният масаж подпомага притока на кръв към тъканите. По този начин се подпомага изгарянето на мазнините, отстраняват се лимфните образувания и излишните течности и се изчистват токсините.

Укрепването на съединителната тъкан е важно, за да може мастните депа да не достигат по-нагоре в слоевете на кожата и така да бъдат по-видими. А колкото по-малко са подкожните мазнини, толкова по-малко е и неприятният целулит.

Антицелулитният масаж има още един ефект, който не е за подценяване. Той подобрява цялостното състояние на кожата, нейната еластичност и мекота. След него тя изглежда по-свежа, по-млада и по-красива. Това се дължи както на изчистването от токсините, така и на подобреното кръвообращение, което спомага регенерацията на клетките и тъканите в кожата.

В допълнение към тези ползи получаваме и релаксиращ ефект, който очакваме и получаваме от всеки тип масаж. Мускулите в третираните зони се отпускат, намалява се цялостното напрежението и се чувстваме много по-добре.

Какво е добре да знаем преди антицелулитния масаж

Не се нуждаем от никаква предварителна подготовка, ако имаме записан час за антицелулитен масаж в спа център Особа. Добре е да знаем, че време на процедурата може да изпитаме известен дискомфорт, защото в повечето случаи зоните, засегнати от целулит, са по-болезнени и чувствителни на по-силен допир.

В хода на масажа и с разсейването на мастните образувания обаче тези усещания намаляват и изчезват напълно. Понякога по кожата могат да се появят синини от по-силните движения и пощипванията, но това не бива да ни притеснява.

За оптимален ефект се препоръчва пакет от няколко процедури през кратък период от време. Необходимо е и масажът да се извършва регулярно за поддържане на постигнатото, и като част от здравословния лайфстайл. Препоръчва се курс от процедури първо три пъти в седмицата, след това по два пъти, а след като ефектът вече е на лице – по веднъж или два пъти в месеца с поддържащо действие.

Междувременно може да извършваме антицелулитни процедури (като масаж със суха четка) у дома и да използваме специални продукти върху засегнатите области, за да подсилим ефекта от процедурите.

За кого е подходящ антицелулитният масаж

Антицелулитният масаж е всички с портокалова кожа, като това са 90% жени и едва 10% мъже. Целулитът се появява най-често в периода между 20- и 35-годишна възраст, но може и по-рано, и по-късно.

Той не е запазена марка само за дамите с наднормено тегло, както някои смятат, а може да се появи и при тези, които се вписват в графата слаби. Дори да тренираме редовно, пак няма гаранция, че ще бъдем пощадени от целулита. Но в този случаи масажът е перфектно допълнение към тренировъчния режим.

Антицелулитният масаж като цяло е безвреден и почти няма противопоказания за своето прилагане. Препоръчва се обаче да се избягва от хора, страдащи от разширени вени. Не е подходящ и за дами по време на месечния цикъл, както и за бременни и кърмещи жени. След края на тези прекрасни периоди обаче могат веднага се възползват от масажа, за да влязат по-бързо във форма.

Ако имаме температура, настинка или вирусно заболяване, също е добре да го отложим. Кожните обриви и възпаления в зоните, които се третират, също е добре да отшумят, преди да се подложим на масажа.

Антицелулитен масаж в СПА Центъра

Тук можем да се отпуснем в ръцете на квалифицирани масажисти, които ефективно ще приложат всички необходими техники срещу портокаловата кожа. Ще получим и адекватна консултация за това от колко процедури и на какъв период от време се нуждаем спрямо индивидуална оценка на състоянието на кожата.

Релаксираща обстановка в центъра ще ни помогне да отпуснем не само тялото, но и ума, и сетивата си. За да бъде ефектът от антицелулитния масаж още по-видим, може да го комбинираме с някоя от апаратните процедури за скулптуриране на тялото и конкретно с антицелулитната апаратна терапия от последно поколение, която спа център Особа предлага.

Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече