Ботокс е една от първите думи, която изниква в съзнанието ни, когато говорим за естетични процедури. А зад нея се крие научното наименование ботулинов токсин.

Поставяне на ботокс

Ботоксът е невротоксин. Инжектира се в различни части на лицето и тялото най-вече с цел подмладяване и подобряване на вида на кожата.

 Ботокс

Той действа на нервните клетки и възпрепятства изпращането на сигнали за съкращаването на мускулите. Така мускулите отслабват и дори се парализират. Невротоксини се срещат в отровата на змии, пчели и скорпиони.

В естетичната медицина обаче се използват в минимални количества с цел извличане само на ползите, без да се стига до негативни последствия. Ботокс всъщност е търговска марка, наложила се в световен мащаб като нарицателно за ботулиновия токсин. Неговата основна цел е изглаждане на бръчките по лицето и шията и предотвратяване на тяхната поява, която е в резултат на свиването и отпускането на мускулите.

Ботулиновият токсин е под формата на прах, който се разтваря във физиологичен разтвор, за да може да се инжектира директно в нервно-мускулната тъкан. Най-често се поставя в челото и брадичката, както и в зоните около устните, между веждите и отстрани на очите, които са най-проблемни.

Процедурата е кратка – около половин час. Започва с консултация със специалиста, който я извършва, за да се установи какво количество разтвор е необходимо спрямо големината на третираната област и дълбочината на бръчките.

По желание може да се извърши и предварително локално обезболяване, за да се сведе дискомфортът до минимум. Единствената болка, която изпитва пациентът, е от убождането с иглата. Тя е много тънка и къса, като тези, с които се инжектира инсулин.

Необходими са между 24 и 72 часа, за да може ботулиновият токсин да подейства. А крайният резултат от процедурата е забележим след пет дни.

Ефекти от поставяне на ботокс

Ботулиновият токсин е вещество, което намира ефективно приложение не само в естетичната медицина, но и при лечението на мускулни крампи, при различни травми, увреждания и хронични болки в редица части от тялото. Ботоксът се е доказал и като ефективно лечение на прекомерно изпотяване и на мигрена.

В последните години се правят и терапии на скалпа с цел подобряване на състоянието на косата. Най-често използван обаче е ботоксът като ефективно средство за борба с бръчките – „гневни“, мимически или старчески. Може да се използва и за повдигане на веждите и увеличаване на разстоянието между веждите и клепачите с цел по-изразителен поглед.

Ефектът от процедурите с ботокс е временен и трае между три и 12 месеца в зависимост от мускулния тонус. Дали още след първата процедура бръчките ще изчезнат напълно зависи от тяхната дълбочина, както и от възрастта на пациента.

Специалистите от център за красота Особа ще ни консултират на колко време е добре да повтаряме процедурата, за да се поддържа ефектът от нея. В зависимост от инжектираното количество движенията на мускулите се ограничават частично или напълно. Затова правилната преценка е от съществено значение, за да не се превърне ефектът в дефект и да се сдобием с неестествено „ледено“ изражение.

Важно е между две процедури да има поне четири месеца или да се изчака пълното разграждане на предишния поставен ботокс.

Подготовка за поставяне на ботокс

От съществено значение е поставянето на ботулинов токсин да се извършва само от квалифицирани специалисти, защото в противен случай последствията могат да бъдат не само неестетични, но и опасни за здравето.

Въпреки че като цяло веществото е безопасно за употреба, много е важно правилното му инжектиране. При неволно засягане на неправилна група мускули например може да се стигне до парализа на лицеви нерви. Ако се доверим на квалифицираните специалисти в център за красота Особа получаваме гаранция, че рискът от подобни нежелани ефекти е сведен до минимум.

В по-голяма част от случаите ботулиновият токсин в малките дози, които се използват в естетичната медицина, не предизвиква странични реакции. В редки случаи е възможно след инжектирането му да се появят болка, зачервяване и безчувственост при мястото на убождане, главоболие, сухота в очите и други, които изчезват скоро след процедурата.

Процедурите с ботокс не са подходящи за бременни и кърмещи жени, както и за хора с доказани алергии към ботулиновия токсин или страдащи от неврологични заболявания и такива, засягащи мускулната система. Противопоказания има и при глаукома, бактериални и вирусни инфекции, засягащи областите, които трябва да се третират.

Добре е да се консултираме със специалиста, които извършва процедурите, ако приемаме мускулни релаксанти, сънотворни или лекарства за алергия. Използването на лекарства за разреждане на кръвта може да се наложи да се преустанови за няколко дни преди поставянето на ботокса, за да се избегне нежелано кървене или посиняване на мястото. По същата причина не се приемат и продукти, съдържащи витамин Е, като чесън и гинко билоба. Антибиотичното лечение също е несъвместимо с поставянето на ботокс.

Няма проблем веднага след извършването на процедурата да се върнем към обичайните си ежедневни дейности, защото възстановителен период практически няма. Има обаче няколко важни препоръки, които е добре да спазваме.

Няколко часа след процедурата трябва да бъдем в изправено или седнало положение, без да седим и да се навеждане. Не е препоръчително и нанасянето на грим. В рамките на няколко дни не трябва да се оказва натиск и да се масажираме третираната област, за да не се предизвика разнасяне на веществото.

Препоръчително е да се избягва консумацията на алкохол за ден. За няколко дни трябва да преустановим и активното спортуване, както и използването на сауната и солариум.

Ползване на поставяне на ботокс

Процедурите с ботулинов токсин се препоръчват за всички над 30 години, мъже и жени, които искат бързо и лесно да изтрият от лицето си мимическите и старчески бръчки. Те са ефективно средство за борба с преждевременното стареене вследствие на стреса и забързания начин на живот.

Чрез регулярно инжектиране ефектът се поддържа и дори и по-дълбоките бръчки в по-напреднала възраст се заглаждат. След 65 години обаче мускулният тонус значително намалява, затова и не е препоръчително тепърва да се започва инжектирането на ботокс. На тази възраст ефектът от тези процедури е минимален.

Освен за подмладяване на конкретни части от лицето и възстановяване на свежия му, младежки вид, ботоксът може да се използва и за цялостна реконструкция и промяна на овала.

Поставяне на Ботокс в СПА Центъра

В център за красота Особа можем да се доверим на сертифицирани специалисти, които ще ни консултират кои зони от лицето ни и в каква степен се нуждаят от корекция за постигане на максимално добър ефект.

Ще получим и съвет колко често трябва да извършваме процедурите, за да изглеждаме все така млади и красиви. Те се извършват при спазване на всички медицински и хигиенни условия и се използват само най-висококачествени продукти, които гарантират максимално добър ефект.
Инжектирането на ботулинов токсин се извършва във всички проблемни зони на лицето и шията, както и под мишниците, в дланите и стъпалата с цел намаляване на прекомерното изпотяване, което може да предизвиква сериозен дискомфорт в ежедневието.

Процедурите с ботулинов токсин успешно можем да съчетаем с останалите предложения за грижа за кожата и нейния перфектен вид от център за красота Особа. В рутината си за грижа можем да включим и редовни масажи на лицето и шията за подобряване и поддържане на мускулния тонус. Така ще сме сигурни, че сме направили най-доброто за своя външен вид и това със сигурност няма да остане незабелязано от околните.

Ботокс цена
  • Ботокс цяло лице – 600 лв
  • Ботокс зона – 400 лв
  • Мезоботокс – 600 лв
Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече