Лечебният масаж, познат още като медицински, е комбинация от различни масажни техники, някои от които от кинезитерапията, както и акупресура, и шиацу.

Какво е лечебен масаж

Може да включва както класически масажни движения, така и терапия с вендузи или различни апаратни способи. Всички те се прилагат с една цел - терапевтично и обезболяващо действие.

Лечебен масаж

Лечебният масаж като процедура

Лечебният масаж е процедура, която се променя спрямо индивидуалните нужди на всеки пациент. В зависимост от оплакванията, които имаме, се прилагат конкретни масажни техники и способи с цел максимален ефект.

Лечебният масаж се прилага върху цялото тяло за общ оздравителен ефект, но основният акцент е върху конкретни проблемни зони от тялото. Най-често най-много внимание се обръща на гърба. Къде, какво и по колко ще прецени нашият терапевт след първоначалното събеседване, на което ще споделим с него оплакванията си.

В основата на този тип масаж са някои мануални техники, които са от ключово значение за неговата ефективност. Всяка от тях има своята конкретна цел и се прилагат в определена последователност. Това са поглаждане, изстискване, разтриване, размачкване и вибрации.

Поглаждащите движения, които се извършват винаги от периферията на тялото към центъра му, имат подготвително за останалата част от масажа действие. Изстискващите движения са от съществено значение, защото с по-силния натиск, който се прилага, стимулират притока на кръв и лимфна течност към различни части на организма.

Разтриването е важно най-вече за ставите и тяхната подвижност. Освен това подобрява притока на кислород към клетките в третираните области, с което се гарантира тяхната регенерация. При размачкването се прилага най-силен натиск, защото се цели по-дълбок ефект - директно върху тъканите в мускулите. Вибрационните движения действат основно на нервната система и предизвикват свиването и отпускането на мускулите, симулирайки нервните импулси, които мозъка изпраща към тях.

В спа център Особа мануалните масажни техники се комбинират с методи от кинезитерапията, които включват активни двигателни упражнения, както и оказване на влияние върху акупресурните точки по тялото, отново с цел намаляване на болки от различен характер. В зависимост от оплакванията ни терапевтът може да приложи на специфични шиацу техники, които имат за цел да възстановят баланса в тялото ни и повлияват положително общи неразположения.

Ползи от лечебния масаж

Лечебният масаж се използва както за лечение, така и за профилактика, и като поддържаща терапия при различни заболявания на опорно-двигателната и нервната система. Най-добър ефект показва при възстановяване от травми, плексити, невралгии, мигрена, мускулни схващания, лумбаго, дискови хернии, болки в гърба и кръста, артрози и артрити.

Лечебният масаж оказва положително въздействие на тялото ни на няколко ниво. Първо е чисто механичното влияние от масажните движения, които се прилагат. Те помагат за отпускане на тъканите и разнасяне на отоци, ако има такива. След това е влиянието върху рефлексната дейност на нервната система, която е отговорна за активирането на редица важни процеси в организма. Рефлексната дъга се активира в отговор на външни стимули, каквито са специфичните масажни движения по време на лечебния масаж.

И третото му въздействие е върху движението на кръвта и лимфната течност в организма. С подобряването на кръвообращението се стимулират естествени възстановителни процеси, органите се подхранват ефективно, което подпомага тяхната дейност, а клетките и тъканите се подмладяват. Правилното движение на лимфната течност също е от ключово значение както за прочистването на организма, така и за различни възстановителни процеси, защото тя съдържа бели кръвни клетки.

Някои от ефектите на лечебния масаж са разширяване на кръвоносните съдове и ускоряване на кръвообращението. Вследствие на това се подпомага отстраняването на различни натрупвания по кръвоносната система, както и на обмяната на веществата в целия организъм. Затова този тип масаж може да се определи и като профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Засилва се и секрецията на различни вещества като хистамин, меланин и витамин D, които се разпространяват от лимфната система. Подобрява се състоянието както на мускулите, така и на кожата, увеличава се количеството на синовиална течност около ставите.

Лечебният масаж има моментален обезболяващ ефект, който продължава в зависимост от това колко сериозни са оплакванията ни. Именно от тях зависи колко често трябва да се подлагаме на процедурата. Както и останалите видове масажи, и тук получаваме гарантирано отпускащо и релаксиращо усещане както на тялото, така и на ума.

Освен това лечебният масаж подобрява защитните сили на организма и ни помага по-лесно да се справим с предизвикателствата на ежедневието. Постигаме баланс на вътрешната си енергия, който е от съществено значение за това да сме пълноценни, активни и да се радваме на живот без болка.

Лечебният масаж може да ни помогне да се справим и с емоционални травми и други психологически проблеми, лекувайки техните последствия – като блокажи на различни части от тялото, които в повечето случаи засягат мускулите и предизвикват чисто физическа болка. Те се получават най-често вследствие на преживян силен стрес.

Подготовка за лечебен масаж

Лечебният масаж се прилага в релаксираща обстановка. Процедурата продължава 55 минути, в които се редуват различни масажни техники.

Ако имаме остри оплаквания (болки в различни части на тялото), може да бъде необходимо да се прилага до три пъти седмично, за да се усети облекчение на състоянието. След това процедурите са по на рядко с цел поддържане и профилактика.

Заради редицата си ползи за организма, лечебният масаж няма конкретни странични ефекти, които може да очакваме. Много малко са и състоянията, при които е противопоказен – при висока температура, възпаление на лимфните съдове, активно инфекциозно заболяване, туберкулоза, аневризми, наранявания, екземи или гъбични заболявания по кожата, както и наличие на доброкачествени и злокачествени туморни образувания.

Ако имаме проблеми със съсирването на кръвта или сърдечно-съдови заболявания е добре да се консултираме предварително с терапевта си.

Кога се прилага лечебен масаж

Лечебният масаж се прилага най-вече при наличие на остри или хронични болки в различни части на тялото - предимно гърба, кръста и врата.

Може да бъде като част от лечебния и рехабилитационен процес или да се използва с чисто профилактичен ефект – например при заседнал начин на живот и дълги часове, прекарани в една и съща поза, което е предпоставка за проблеми с опорно-двигателния апарат. Препоръчително е да се комбинира с двигателна активност, за да се избегнат проблеми, произхождащи от обездвижването, което е все по-често срещано.

Лечебният масаж е за всички, които искат да се справят с болките по естествен начин. Защото с процедурата се активират възстановителни процеси в организма и той сам се справя с неразположенията.

Масажът е особено подходящ за бягство от забързаното ежедневие и страхотен начин да се погрижим за себе си и здравето си, дори да не разполагаме с много време.

Лечебен масаж в СПА София

Важно е да знаем, че лечебният масаж е вид медицинска процедура и от съществено значение за нейната ефективност и безопасност е да се извършва от квалифициран персонал. В спа център Особа може да се доверим на терапевти с нужните знания и умения, които се ни изслушат и ще съобразят масажните техники спрямо нашия индивидуален случай.

Лечебният масаж е вид пасивна кинезитерапия, а в спа център Особа може да го комбинираме и с други активни кинезитерапевтични практики, както и с акупунктура, терапия с вендузи, дълбокотъканен или лимфодренажен масаж за цялостен възстановителен ефект и облекчаване на болки от различен характер. Лечебният масаж може да се комбинира и със спортен, ако сме в период на възстановяване от травма.

В спа център Особа ще получим професионална консултация за процедурите, от които се нуждаем, както и как да ги комбинираме най-ефективно. И най-хубавото е, че получаваме всичко на едно място.

Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече