Миофасциалната терапия е освобождаваща мануална техника, която често се използва като част от различни масажи.

Какво е миофасциална терапия

Терапията е насочена към облекчаване на различни болезнени състояния, свързани с миофасциалните тъкани. Това са мембраните, които обвиват, свързват и поддържат мускулите в тялото. Те изискват специално внимание, защото в повечето случаи не се повлияват достатъчно ефективно от другите видове масажни техники.

Миофасциалната терапия като процедура

Миофасциалната терапия е ръчна масажна техника, при която се прилага лек до умерен натиск върху възпалените мускули за по-дълъг период от време. По този начин се облекчават болките, причинени от стягането и повишената чувствителност на миофасциалните тъкани. Те се нараняват и стават фиброзни най-вече вследствие на специфични движения, които се повтарят постоянно и ежедневно – например когато седим по цял ден на компютъра и мърдаме малка част от тялото си.

Болката, която предизвиква възпалението на миофасциалните тъкани, е специфична. Тя се различава най-вече по своята дълга продължителност. Най-често се появява в области като кръста, шията, раменете и гърдите. Тя се причинява от т.нар. тригерни точки, които водят до втвърдяване на миофасциалната тъкан и мускулите. Тогава може да усещаме подуване или нещо подобно на възел, мускулът става чувствителен на допир, а обхватът на движение е осезаемо ограничен.

Тези тригерни точки обаче понякога са трудни за локализиране, защото предизвикват мускулна болка, която се разпространява в широка област. Но когато се напипат, болката се усилва значително. Затова е важно специалистът, който извършва терапията, да е достатъчно квалифициран. Само тогава той ще може да открие въпросните тригерни точки чрез прилагане на лек натиск в различни области.

Освен фокусиран ръчен натиск, който е в основата на миофасциалната терапия, тя включва и комбинация от разтягащи и масажиращи движения. Прилагат се и умерени техники на стягане и усукване в комбинация с леко разтягане, за да се постигне желаното освобождаване на натрупаното мускулно напрежение.

Те водят до освобождаване на ограничените движения, а това впоследствие е гаранция и за намаляване на болката. В някои случаи терапевтът може да използва и допълнителни уреди като ролер от пяна или специална топка, с която да си помогне да раздели болезнените образувания в тъканта.

Този тип терапия става все по-търсена и разпространена, защото се увеличава и познанието за това колко важна роля изпълнява фасцията в скелетно-мускулната система и до колко неприятни последствия може да доведат проблемите с нея. Според някои теории, тази тъкан се повлиява и от емоциите, които трупаме в себе си, както и от различни дефицити на вещества – като В12 и фолиева киселина.

Ползи от миофасциалната терапия

Миофасцията (наричана още фасция) е слой тъкан, който играе важната свързваща роля между гръбнака и мускулите. Той свързва вътрешните части на тялото и се увива около тях, като по този начин гарантира свободното и безболезнени движение на мускулите.

Фасцията се състои от колаген, което обуславя нейната здравина и гъвкавост, както и допринася за това да е еластична и да издържа на сериозно напрежение.

Когато извършва едни и същи действия, които се повтарят ежедневно и по цял ден, се оформят фасции – например седенето пред компютър цял ден е свързано с едно и също плъзгане на лопатките по гръдния кош. И така налице са втвърдявания, които може да бъдат не само около мускулите, но и около нервите, костите и различни органи. Без да освободим тази фасция, обхватът на движение на лопатките ще се стесни и това ще доведе до миофасциална болка.

Миофасциалната терапия ефективно освобождава стегнатите мускули. Тя е подходяща при състояния като болки в гърба, дискова херния, фибромиалгия, синдром на хроничната умора, ишиас, синдром на карпалния тунел, при артрит, след камшичен удар.

Ефектът от терапията трябва да усетим до 24 часа след нея, защото тя има последействие, свързано с освобождаването и изхвърлянето на токсините, натрупани в засегнатите области, върху които се акцентира.

Този тип терапия има редица ползи за здравето ни, сред които са намаляване на болките и подпомагане възстановяването на тъканите, увеличаване на притока на кръв към третираните зони, подобрение на нервно-мускулната ефективност, подобрение на обхвата на движение на ставите, редуциране на негативните ефекти на стреса върху целия организъм, подпомага движението на лимфна течност, с което се ускорява изчистването от токсини, както и борбата с различни инфекции и възпаления.

Друга съществена полза от този тип терапия е, че чрез активиране на нервни влакна с движенията, които се извършват, се стимулира създаването на нова, здрава тъкан. И това е още един начин, по който се облекчава болката и се увеличава подвижността.

Миофасциалната терапия се различава от масажа най-вече с това, че има различен фокус. При масажа акцентът е върху меките тъкани и цялостната мускулна система в тялото. Чрез въздействието върху тях се постига ефект на цялостно отпускане и облекчаване на стреса.

При този тип терапия пък се акцентира конкретно върху съединителната тъкан (фасция), с което се постига облекчение на конкретни оплаквания като стягане, болка и ограничени мускулни движения. Но който и метод да изберем, релаксиращото усещане след края на процедурата ни е гарантирано.

Подготовка за миофасциалната терапия

Миофасциалната терапия не изисква конкретна предварителна подготовка. Добре е да се извършва от обучени специалисти, защото в противен случай могат да възникнат различни неприятни усложнения като например вътрешно кървене, увреждане на нервите, краткотрайна парализа, проблеми с движението на мускулите.

По време на терапията, когато се стигне до освобождаване на фасцията и образуваното втвърдяване, мнозина усещат парене, което преминава в рамките на няколко минути. То е ясен сигнал за ефективността на процедурата. Не е задължително обаче да го изпитаме и липсата му не значи, че терапията не ни е подействала. В повечето случаи обаче терапията е съпроводена с различна степен на болка, за да се постигне желаното облекчение.

Миофасциалната терапия може да има лечебна цел, но заради спецификата си не се препоръчва при някои състояния, сред които са наличие на туморни образувания, нарушения в метаболизма, отворени рани по кожата, проблеми с разширени вени, слаби кости и счупвания, прием на лекарства за разреждане на кръвта.

В повечето случаи облекчение на болезнените състояния се усеща още след първото посещение в спа център Особа. В зависимост от това колко сериозни са оплакванията ни, може да се наложи да се подлагаме на терапията на всеки седмица или две, както и да направи интензивен курс, който да продължи от един от три месеца.

От колко точно посещения се нуждаем ще ни консултира нашият терапевт, който ще оцени колко добре се повлияваме.

За кого е миофасциалната терапия

Миофасциалната терапия е перфектно решение за болки в различни части от тялото, предимно кръста и гърба, които продължават по-дълго от обикновеното, и не повлияват от малко раздвижване например.

Тези процедури са подходящи за всички, които прекарват дълги часове пред компютъра или в една и съща поза, и неприятните последствия от това не са закъснели.

Миофасциалната терапия в СПА София

Тази процедура перфектно се комбинира с процедури по хиропрактика, които спа център Особа също предлага като ефективно средство за справяне с болки от различно естество.

Може да я съчетаем и с различни видове масажи, които също не по-малко ефективно повлияват схващания, ограничения движението, мускулни и ставни болки – като спортен, дълбокотъканен, лечебен или тайландски масаж.

Спрямо същността на оплакванията ни може да бъдем посъветвани да опитаме и кинезитерапия или акупунктура. Но както вече стана ясно, тези различни терапии не могат да заменят миофасциалната, а трябва да бъдат комбинирани с нея, ако болезнените състояния, които искаме да облекчим, са вследствие на проблеми с миофасциалната тъкан.

Запази Час