Инфрачервената сауна се различава от класическата по това, че ползотворният ефект идва не от водни изпарения, а от нагреватели, които излъчват инфрачервена светлина и създават електромагнитно поле. Вследствие на това се генерира топлина и се постига търсения ефект на загряване.

Какво е инфрачервена сауна

Сауната е изобретение, което от векове е част от живота на финландците. Именно в скандинавската страна за пръв път се използва сауна в специално помещение с цел не само релаксация и бягство от минусовите температури навън.

Сауната има редица ползи за организма, а някак неусетно се превръща и в място за социализация.

Историята на инфрачервената сауна пък започва през 1891 г. , когато американският лекар Джон Харви Келог пръв създава сауна с лъчиста топлина. Години по-късно идеята е патентована, а редица кралски особи в Европа се възползват от новото изобретение. През 70-те години на ХХ век японците вдъхват нов живот на идеята на Келог под името Waon (успокояваща топлина).

При класическата сауна температурата в помещението задължително е висока – между 70 и 90 градуса по Целзий и е резултат от изпаряването на вода, която се сипва върху нагорещени камъни. Затова и влагата в помещението е много висока.

Модерната технология, която се използва в инфрачервената сауна в спа център Особа позволява тя да работи при доста по-поносими температури (между 40 и 60 градуса по Целзий), което я прави и предпочитана от мнозина.

Това обаче не значи, че ползите от нея са по-малки - дори напротив.

Инфрачервената сауна не само изглежда, но и функционира по съвсем различен начин. Червената светлина, която е видима, но в никакъв случай дразнеща, идва от специални лампи, поставени в помещението спрямо неговата квадратура.

Те функционират на принципа на топлината, проникваща директно през кожата по цялото тяло на дълбочина от няколко сантиметра, без да е необходимо самото помещение да се загрява прекалено много.

Смята се и че инфрачервената светлина има най-безопасното излъчване за човешкия организъм. Това е така, защото тя се излъчва от всяко тяло, както и от слънцето.

Ползи от инфрачервената сауна

Те са редица и са свързани както със здравето, доброто функциониране на организма и неговите защитни сили, така и с красотата и с начина, по който се чувстваме.

Сауна за сърдечно-съдовата система

Използването на инфрачервена сауна води до затопляне на тялото и изпотяване, както и при класическата. Тази естествена реакция на тялото под формата на капчици пот по кожата, се появява в рамките на няколко минути. Но това е само видимият на повърхността ефект.

В допълнение към него пулсът се ускорява, кръвоносните съдове се разширяват и така се стига до увеличение на притока на кръв. Същото се случва с организма и при умерена физическа дейност. Различни изследвания сравняват ефекта на инфрачервената сауна с този от разходка с умерено темпо.

Така се гарантират редица ползи за сърцето, сред които и намаляване на кръвното налягане.

Сауна за надномерно тегло

Заради ползотворния ефект върху сърдечно-съдовата система, който имитира този при умерена физическа дейност, както и благодарение на цялостното загряване на организма и ускоряването на метаболизма, използването на инфрачервена сауна има и още един голям плюс – горенето на калории.

Чрез потенето и се освобождаваме от задържаната в тялото вода, която е честа причина кантарът да показва повече килограми. Разбира се, не може да разчитаме само на нея, ако искаме да отслабнем повече, но тя е едно перфектно допълнение към активния и здравословен начин на живот.

Сауна за тонус

Редовното спортуване и използване на инфрачервена сауна са повече от добра комбинация. Сауната може да използваме и с цел отпускане и възстановяване на мускулите след по-сериозно физическо натоварване. Този ефект се постига благодарение на подобрената циркулация в кръвоносните съдове. Освен това от мускулите се извежда млечната киселина, която предизвиква мускулна треска.

Именно затова инфрачервената сауна е предпочитана от редица спортисти като част от възстановителния им процес. В допълнение е и още една доказана полза от нея – подобрение на хроничните болки в цялото тяло, които далеч не се срещат само при хората в напреднала възраст.

Още един ефект от посещението на инфрачервена сауна, който можем да усетим веднага. Тя намалява нивата на хормоните на стреса в организма, бори се успешно с депресията и тревожността, подобрява настроението и повлиява положително на съня.

Сауна за имунитет

Здравият дух се нуждае от здраво тяло, а задължително за него е добрият имунитет. И тук отново на помощ идва инфрачервената сауна. Освен че намалява оксидативния стрес в организма, който е основна причина за възникване на редица тежки заболявания като рак, тя има цялостен детоксикиращ ефект. Според някои изследвания, той е в пъти по-силен при използване на инфрачервена, отколкото на класическа сауна.

Прочистването от токсини се дължи на изпотяването, което предизвиква – един от естествените и ефективни начини, по които организмът ни се пречиства от вредните вещества, натрупани в него. А когато тялото се освободи от токсините, то е по-малко податливо на недоброжелателите от околната среда и на вредни въздействия.

В последните години използването на инфрачервена сауна като допълващо и алтернативно лечение на редица заболявания, както и за повлияване на техните симптоми и проявления, набира все по-голяма популярност по света. Твърди се, че може да се използва за превенция и лечение на онкологични заболявания, за лечение на аутизъм и за изчистване на организма от радиация и тежки метали. Чрез детоксикацията се подобрява функцията на черния дроб и бъбреците.

Сауна за красота

Чрез изпотяването и изчистването на организма от токсини инфрачервената сауна ни помага не само да сме по-здрави, но и по-красиви. Добре знаем че външната красота идва отвътре, а детоксикацията на организма е една задължителна стъпка по пътя към съвършената кожа. Така и ще се чувстваме, и ще изглеждаме подмладени.

Освен това използването на инфрачервена сауна има регенеративен ефект върху кожата и спомага растежа на нови клетки. Повлиява ефективно различни кожни проблеми като акне и дерматити. А чрез ефекта на изгаряне на мазнини може по-лесно да се разделим и с целулита, който със сигурност никоя жена не иска.

Подготовка за инфрачервена сауна

Тъй като основния ефект от сауната е потене, т.е. загуба на вода от организма, е важно да се хидратираме добре преди, по време и след използването й. така ще избегнем нежелани последствия като прилошаване и ниски стойности на кръвното налягане.

Препоръчително е да избягваме и употребата на алкохол непосредствено преди и след използването на инфрачервена сауна. Кожата ни трябва да е максимално чиста, за да може при потенето порите да не се запушат, а изчистването от токсините да е максимално ефективно. Затова се избягва употребата на грим и кремове.

След процедурата е добре да си вземем душ, с който да отмием токсините, които потта е извела от тялото върху кожата ни, преди те да се абсорбират отново от нея.

Инфрачервена сауна не е препоръчителна при наличие на туморни образувания, гнойни процеси, гъбични заболявания, артрит, изкуствени стави или протези, както и при вече обострени грипни и вирусни заболявания (температура, кашлица и т.н.) Ако обаче усетим първи симптоми на настинка или грип, може да ни помогне за по-бързо излекуване.

Процедурите в инфрачервена сауна не се препоръчват при обострени хронични заболявания, както и при такива, които засягат кръвоносната система. Противопоказна е и при сърдечна недостатъчност и чести промени в показанията на кръвното налягане. Не се препоръчва и за бременни, както и за жени по време на месечния им цикъл.

За кого е подходяща инфрачервената сауна

Инфрачервената сауна е подходящ избор, ако досега не сме се подлагали на подобен тип процедури. Както вече споменахме, при нея температурата е по-ниска от тази в класическата сауна, което я прави по-лесно поносима.

Въпреки това е препоръчително първите сеанси в инфрачервена сауна да бъдат на по-ниска температура, както и с по-кратка продължителност, която постепенно увеличаваме.

Дори вече да не сме новобранци, пак е добре процедурите да не траят повече от 30 минути, за да не подлагаме тялото си и най-вече сърцето си на прекалено голямо натоварване.

Инфрачервена сауна можем да посещаваме два-три пъти в седмица за максимален ефект, особено в периоди с по-голямо физическо натоварване или през тези сезони, в които се нуждаем от допълнително подсилване на имунитета.

Инфрачервената сауна е перфектно допълнение към един здравословен начин на живот. Независимо дали спортуваме активно или просто искаме да се погрижим за здравето и външния си вид по един приятен начин, много й ползи я правят правилния избор.

Инфрачервена сауна в СПА София

Можем да се отпуснем в инфрачервена сауна от най-ново поколение като само е необходимо преди това да си запазим час. А за да бъде релаксиращият, възстановителен и оздравителен ефект още по-добър препоръчваме посещението в сауната да бъде последвано от терапевтичен масаж.

Запази Час