Солната стая е място за провеждане на халотерапия (солна терапия). Климатът в нея е специфичен и строго контролиран, като основното предимство са солните изпарения, които се вдишват и имат редица ползи за здравето и цялостното състояние на организма.

Как действа солната стая

Благодарение на модерните технологии солната стая ни пренася на място, което е далеч от настоящата ни реалност и забързаното ежедневие. Най-често се чувстваме като на морския бряг или в борова гора заради соления въздух.

Солна стая процедура

В солната стая има специфични нива на влажността (около 50%) и температурата (около 25 градуса), както и конкретна концентрация на сухия аерозол на натриев хлорид, който се използва, за да се насити въздухът със солни частици с големина няколко микрона.

Аерозолът е направен от специална алпийска или хималайска каменна сол, която можем да усетим и да докоснем в солната стая. Тя е богата на минерали като калий, калций, магнезий, натрий, йод и мед, които приемаме лесно и ефективно чрез вдишване.

Цялостното поддържане на микроклимата става благодарение на халогенератор от най-ново поколение, с който спа център Особа разполага. Сеансите в солната стая са с продължителност 40 минути (за възрастни) която се смята за оптимална, за да не се предизвика и пренасищане на организма със сол.

Според различни изследвания тези минути, прекарани в солната стая, се равняват на четири часа в иглолистна гора – преживяване, което рядко можем да си подарим.

Ползи от солната стая

При халотерапията не се използват никакви лекарствени и други вещества, което на практика прави риска от появата на странични ефекти нулев, т.е. не може да ни навреди, само може да ни помогне.

Ефектът от посещенията в солна стая е дългосрочен и засяга редица аспекти от здравословното ни състияние. Този тип терапия може да се използва както самостоятелно като профилактика или алтернативно лечение, така и като перфектно допълнение към изписано от лекар лечение с медикаменти.

В зависимост какви са оплакванията ни и колко сериозни са те, може да се нуждаем от по-чести посещения в солна стая. Те могат да бъдат и чисто профилактични на период по избор – например преди и по време на сезона на настинките и гриповете или за подсилване на имунитета и подобряване на дихателните функции след прекарано заболяване.

Именно дихателната система е тази, която се повлиява най-ползотворно от вдишването на солените изпарения. Фините частици достигат надълбоко в дробовете, отварят дихателните пътища, полепват и по лигавиците и ефективно премахват натрупан секрет, неутрализират бактерии и подпомагат възстановяването след респираторни заболявания, пневмония, фарингит, обострена астма или синузит.

Все пак е важно да знаем, че халотерапията не може да се използва като основна при прогресиращи и хронични заболявания и е добре винаги да се консултираме със специалист, който да оцени състоянието ни и да изпише адекватно лечение, ако е необходимо. А солната стая със сигурност няма да му попречи, само ще го подпомогне.

Не е задължително обаче да сме били болни, за да има нужда дихателната система от прочистване. Мръсният въздух навън, както и тютюнопушенето също са предпоставки за по-чести посещения в солната стая, след които със сигурност ще дишаме много по-леко.

Халотерапията има и противовъзпалителен, и антибактериален ефект върху организма. Тя се смята за подсилваща имунитета, защото фините солни частици ефективно неутрализират свободните радикали. По този начин се повишават защитните сили на организма и се намалява рискът от развитието на различни заболявания.

Халотераията е подходяща и при наличие на алергии като редуцира техните прояви, особено ако става дума за сенна хрема. Частиците сол под три микрона проникват през кожата и лигавицата и ускоряват лимфния поток, с което се активира метаболизма и изхвърлянето на токсините.

Посещенията в солна стая имат положителен ефект и върху вида и състоянието на кожата. Солните частици подпомагат заздравяване на различни повърхностни наранявания, както и на различни кожни раздразнения. Солните частици повлияват ползотворно акне, псориазис, дерматити, гъбични инфекции, розацея и екземи.

Кожата става и по-малко податлива на алергии, а проявите им се повлияват положително. Солта подобрява и кръвообращението на повърхността на кожата, което е свързано не само с възстановителните процеси, но и със стареенето, което се забавя.

Освен редица ползи за здравето, халотерапията повлиява ефективно и настроението и цялостния ни тонус. Отрицателният заряд на солните частици намалява нивата на стрес и помага да се справим с натрупаното в ежедневието напрежение и негативните последствия от него – проблеми със съня, депресивни състояния, мигрена и т.н.

Времето, прекарано в солната стая, доказано намалява нивата на стресовия хормон кортизол с близо 40%. А атмосферата в нея, допълнена от приглушена светлина и приятна музика, също предразполага към релакс. Затова посещенията ни са не само полезни, но и истински приятни.

Препоръки при използване на солна стая

Не се нуждаем от някаква предварителна подготовка, както и няма конкретни препоръки, които трябва да изпълним след посещението на солна стая.

Просто обличаме удобни дрехи и се наслаждаваме на солната терапия. Добре е само да не се къпем веднага след това, за да може да запазим ползите за по-дълго.

Въпреки че солната стая е напълно безвредна и няма странични ефекти, понякога може да предизвика кашлица и повишено отделяне на секрети в гърлото и носа. Това е напълно нормално последствие от прочистващата дихателната система функция и отминава бързо.

Холатерапията е противопоказна при някои заболявания като хипертония, туберкулоза, хипертиреодизъм, сърдечни проблеми, дихателна недостатъчност, нарушения на кръвта като анемия, хемофилия и по-бързо съсирване на кръвта, инфекциозни и онкологични заболявания.

Добре е да отложим посещенията в солна стая и ако имаме висока температура, кашлица, бъбречни проблеми или отворени рани по кожата. Понякога халотерапията може да предизвика леки кожни раздразнения, както солената вода в морето понякога води до сърбежи, но те изчезват бързо.

Ползите от солната стая не се появяват магически още след първия сеанс, затова е важно да сме постоянни, ако искаме да извлечем максимума за организма си. Препоръчително е посещенията да бъдат веднъж или два пъти в седмицата.

Ако се възстановяваме от заболяване, засегнало дихателната система, може да направим двуседмичен курс с ежедневни сеанси. По два или три пъти в годината се препоръчва и курс от десетина посещения всеки ден с цел подсилване на имунната система.

За кого е подходяща солната стая

Солната стая е подходяща за хора на всички възрасти, за деца и дори за бебета след четири-месечна възраст. Децата са податливи на различни вредни влияния и се разболяват често, затова халотератията може да се използва и като профилактика, и като допълващо лечение на респираторни заболявания.

Сеансите за деца трябва да бъдат с продължителност не повече от 20 минути. А халотерапията лесно може да се превърне в семейно забавление и приятна традиция, която да спазваме регулярно.

Солната терапия е изключително подходяща и за конкретни групи хора като спортисти, музиканти и певци, чиято работа изисква белите им дробове да работят на пълен капацитет. Дори да не тренираме професионално, а просто като част от здравословния ни начин на живот, процедурите в солна стая са перфектно допълнение към него, което ни гарантира по-голяма издръжливост, по-малко умора и по-бързи резултати.

Халотерапията се препоръчва и на хора, които отказват цигарите, за да бъде процесът по-лесен, а изчистването на организма от токсините – по-бързо.

Солна стая в Спа София

В спа център Особа можем да се насладим на всички ползи от халотерапията в уютна солна стая, използваща най-модерните технологии за максимален ефект.

А ако искаме наистина да се погрижим за себе си и да се почувстваме като преродени, може да съчетаем сеансите в солната стая с някой от разнообразните масажи, които центърът предлага.

Солна стая цени

Деца до 12 год (25 мин)

  • 1 сесия - 10лв
  • 5 сесии - 40лв
  • 10 сесии - 70лв
  • 15 сесии - 100лв
  • 20 сесии - 130лв

Възрастни (50 мин)

  • 1 сесия - 20лв
  • 5 сесии - 80лв
  • 10 сесии - 140лв
  • 15 сесии - 200лв
  • 20 сесии - 280лв
Запази Час