Дълбокотъканният масаж е лечебна процедура с по-дълбоко въздействие в сравнение с класическия масаж.

Какво е дълбокотъканен масаж

При този масаж се прилага по-силен натиск, благодарение на който се достига до дълбоките слоеве на сухожилията, мускулите и фасцията (съединителната тъкан, която ги заобикаля). Така ефективно се облекчават различни болки, които не биха се повлияли от по-повърхностно влияние.

Дълбокотъканният масаж като процедура

Дълбокотъканният масаж използва същите пет основни похвата на класическия (шведски масаж) - поглаждане, месене, разтриване, потупване и вибриране. Разликата обаче е, че те се прилагат с много по-голяма сила, която понякога води и до известен дискомфорт и болка по време на процедурата.

Масажът започва релаксиращо, а след като мускулите се загреят достатъчно, се пристъпва към същността – бавни и дълбоки движения. Прилага се дълбок натиск с приплъзване по цялата дължина на мускулните влакна, както и триене, което също подпомага разрушаването на мускулните сраствания.

За да достигне постепенно до най-дълбоките слоеве на мускулите и сухожилията, масажистът увеличава натиска малко по малко и си служи и със специални техники с пръсти, кокалчета, длани и юмруци, а понякога дори и с лакти и предмишници. Масажът се извършва на цялото тяло като може да се акцентира повече на някои зони от него, в които усещаме болка.

Преди процедурата е важно да споделим с масажиста за тези свои проблеми, за да може да насочи вниманието си към тях. По време на масажа пък можем спокойно да коментираме прилагания натиск и ако е прекалено силен за нас, да не се притесняваме да споделим.

Въпреки че е необходимо използването на повече сила, за да се постигне облекчение, все пак всеки има различен праг на болка и не е нужно той да се прекрачва значително.

Ползи от дълбокотъканния масаж

Този тип масаж има редица ползи, като основната му цел е освобождаване на напрежението от мускулите и меките тъкани, с което се елиминира и болката, която то предизвиква. Чрез масажните движения ефективно се разрушават мускулните сраствания, които усещаме като възли. Те пречат на нормалното кръвообращение към мускулите, което също води до болка и обездвиженост.

Процедурата стимулира притока на кръв, кислород и полезни вещества към меките тъкани, с което намалява възпалителните процеси и спомага за тяхното по-бързо възстановяване. Разгражда се и увредената тъкан вследствие на травми.

Именно затова дълбокотъканният масаж се препоръчва след претърпени контузии, както и различни операции на меките тъкани. Може да се използва и като превенция за травми заради увеличената подвижност, за която допринася. Освен това облекчава симптомите на ревматоиден артрит, който може сериозно да ограничи движенията ни и да намали качеството ни на живот.

Според различни изследвания, този тип масаж е по-ефективен в облекчаването на някои видове болка в сравнение с приема на болкоуспокояващи, който не решават проблема, а само потиска неговата проява. С тази процедура пък се елиминира самият източник на болката.

Дълбокотъканният масаж е страхотен начин и да се справим с натрупаните стрес и напрежение. Той намалява нивата на хормона на стреса кортизол и повишава отделянето на серотонин, който ни прави осезаемо по-щастливи. Освен това помага за облекчаване на физически симптоми на психична основа като тензионно главоболие и болки с мускулите и раменете например.

Този масаж влияе положително и върху нивата на систолното, диастолното и артериалното кръвно налягане, както и на сърдечната честота, регулирайки ги в нормални граници. Затова е подходящ за хора с хипертония. Благодарение на този ефект, както и на релаксиращото и болкоуспокояващо действие, може да очакваме подобрение на съня още след първата процедура.

Дълбокотъканният масаж има още една много важна за дамите полза. Той подпомага подготвянето и отпускането на мускулите с цел по-лесно и безболезнено естествено раждане. Но трябва да се прилага само с лекарско разрешение в самия край на бременността, когато не може да навреди на нейното нормално протичане.

Подготовка за дълбокотъканния масаж

Какво трябва да знаем преди него? Преди масажа може да си вземем топъл душ, който ще помогне за отпускането на мускулите. Много е важно поне едно денонощие преди процедурата да започнем да приемаме по-голямо количество вода - това важи и за периода след масажа, когато вероятно ще се чувстваме по-жадни от обикновено.

Нормално е няколко дни след процедурата да изпитваме болка в различни части на тялото, най-вече в тези, върху които масажистът е акцентирал усилията си. Това усещане ще мине само, но може да опитаме да го облекчим с разтягане или компреси с лед. След масажа не бива да се къпем веднага, както и е добре да не взимаме горещ душ.

Препоръчително е да избягваме приема на кофеинови и алкохолни напитки след процедурата, както и да не правим усилени тренировки - те е добре да предхождат масажа. Може обаче да се поразходим, за да подпомогнем кръвообращението и притока на лимфна течност. Добре е да консумираме лека и здравословна храна.

Често след дълбокотъканния масаж се чувстваме не само уморени, но сякаш и малко болни – с болки с мускулите, главоболие, отпадналост и дори гадене. Причината за тези на пръв поглед необичайни симптоми са естествените процеси, активирани в организма от масажните движения.
Мускулите ни стават леко възпалени от масажа, както след добра тренировка. Това кара имунната система да реагира, произвеждайки т-клетки и насочвайки ги към меките тъкани за облекчаване на възпалението.

Оттам идва и усещането сякаш се разболяваме. Влияние върху състоянието ни оказва и изхвърлянето на натрупаните в мускулите токсини, което е задача на лимфната система.
Въпреки ползите си, този тип масаж също не се препоръчва в определени случаи – ако страдаме от остеопороза, онкологични заболявания, херния, проблеми със съсирването на кръвта.

Добре е да го избягваме при наличие на грипоподобни симптоми и температура, ако имаме повишен риск от костни фрактури, отворени рани и кожни заболявания, както и в напреднала възраст и в определени периоди на бременността.

В повечето случаи веднъж седмично е достатъчно да се подлагаме на дълбокотъканен масаж, за да усетим трайно повлияване на болките след първата или втората процедура. Не бива и да прекаляваме с цел по-бързо облекчение, защото това може да доведе до обратен, нежелан ефект.

Ефект от дълбокотъканният масаж

За кого е подходящ? Дълбокотъканният масаж се препоръчва най-вече за активно спортуващи, както и като част от възстановителния процес за хора, преживяли различни травми и операции на меките тъкани.

Подходящ е и за всички, страдащи от хронични болки в различни части на тялото, причинени от прекомерно движение или редовно обездвижване, както и от артрит или фибромиалгия.

За да изберем този тип масаж обаче трябва да имаме по-висок праг на болка и търпимост, защото за постигане на търсения ефект по-силният натиск е задължителен. Последващото облекчение обаче ще ни убеди, че си е струвало.

Дълбокотъканният масаж в СПА център

Дълбокотъканният масаж е част от разнообразието, което центърът ни предлага по нещо за всекиго и за всяка нужда. Ако сме активно спортуващи, може да го комбинираме със спортен масаж, кинезитерапия или терапия с вендузи. Акупунктурата също е ефикасен начин за справяне с болките и може перфектно да бъде съчетан с дълбокотъканния масаж.

Миофасциалната терапия, рефлексотерапията, тайландския масаж и хиропрактиката също могат да ни бъдат полезни спрямо нашите оплаквания, които е добре да консултираме със специалистите в центъра. Те ще ни изготвят план, в който ще са съчетани най-подходящите за нас процедури.

Ако искаме да допълним лечебния ефект на дълбокотъканния масаж с по-отпускаща процедура, то тогава може да си запишем час за релаксиращ или арома масаж, както и масаж с вулканични камъни.

Запази Час