Иглотерапията със сухи игли се използва за лечение на болки от различен характер, профилактика на заболявания, както и за цялостно подобряване на здравословното състояние.

Какво е иглотерапия със сухи игли

Иглотерапията със сухи игли е лечебна техника от традиционната китайска медицина. Тя представлява убождане на кожата с много тънки игли на различна дълбочина и в конкретни точки от тялото, отговорни за функционирането на различни органи и системи.

Иглотерапия със сухи игли

Иглотерапия като процес

В основната на акупунктурата е идеята за баланс в тялото, баланс между двете сили „ин“ и „ян“. Той се постига чрез оказване на влияние върху специфични акупунктурни точки по цялото тяло – общо над 600. В тях специални, много тънки игли се забиват на различна дълбочина в зависимост коя точка за какво е отговорна и какъв ефект се цели.

Преди началото на процедурата ще трябва да се съблечем съобразно това кои точки ще се третират. Лягаме върху специално легло, отпускаме и тялото, и ума си и процедурата започва. Местата, на които ще се поставят иглите, се дезинфекцират предварително.

Убождането е съпроводено не толкова с болка, колкото с известен лек дискомфорт, с който лесно се свиква, а мнозина дори не го усещат. След като ги забоде в кожата, терапевтът леко движи или завърта иглите, за да затопли мястото и да произведе електрически импулси, които са част от лечебния процес.

Обикновено се използват между 5 и 20 игли, в зависимост от големината на зоната. Може да се изненадаме, че понякога точките, където се правят убожданията, са много по-различни и далечни от тези, в които изпитваме болка. Това обаче не е никак странно, защото всичко в тялото ни е свързано.

Иглите остават забодени в продължение на около 10-15 минути, в които ние лежим и релаксираме. Премахването им не предизвиква болка. В повечето случаи веднага се усеща отпускащ, обезболяващ и енергизиращ ефект. Усеща се и леко изтръпване около точките, което е нормално и показва, че са забодени на правилното място. То може да продължи и няколко часа след процедурата.

Ползи от иглотерапията

Основната цел на иглотерапията със сухи игли е да активира вътрешната ни жизнена енергия „чи“, да освободи меридианите от отрицателната енергия и да спомогне притока на „чи“ по тях. Така се дава начало на редица възстановителни процеси в организма и всъщност той сам лекува себе си и болните си места.

Стимулира се централната нервна система, която подава импулси до различни клетки и органи. Отделят се и необходимите химични вещества, за да се неутрализират вредните влияния. Активирането на акупунктурните точки стимулира мозъка да произвежда серотонин, който ни кара моментално да се чувстваме по-добре.

Най-често акупунктурата се използва за лечение на хронични болки в различни части на тялото - при главоболие, мигрена, болки в кръста, гърба, крайниците и врата, остеоартрит. Чрез стимулацията на мускули, нерви и съединителна тъкан се отделят естествени обезболяващи.

Като например хормона ендорфин, който действа като естествен неутрализатор на болката и се синтезира в отговор на убожданията. Терапията повлиява ефективно заболявания на периферната, както и на вегетативната нервна система.

Има ползотворен ефект и при фибромиалгия, алергични състояния, при възстановяване от химио- и лъчетерапия. Влияе положително и на зрението. Може да намали продължителността и интензитета на менструалните болки при жените. Освен това подобрява функциите на храносмилателната и отделителната система и подсилва имунитета. Може дори да съкрати периода на боледуване.

Според различни изследвания, акупунктурата ни помага и да се справим с натрупания в ежедневието стрес, който също ни разболява и нанася куп вреди на тялото. Стимулира и производството на хормона на съня мелатонин, благодарение на което заспиваме по-лесно вечер и сме отпочинали на сутринта. Смята се, че може да ни помогне и в борбата с различни зависимости – като цигари и алкохол, защото намалява нивата на хормона на стреса кортизол и регулира допамина.

Акупунктурата има доказани през годините ползи и за повишаване на фертилността както при мъжете, така и при жените, когато тя е нарушена от различни фактори като поликистозни яйчници или хормонални проблеми. Положителният ефект идва от регулирането на хормоните и подобряване на кръвообращението към половите органи.

Освен това с намаляване на възпалението, забързване на метаболизма, потискане на апетита и неутрализиране на задържането на вода получаваме още една полза от акупунктурата – намаляване на теглото. Разбира се, не може да очакваме чудеса, но е страхотен бонус към всички други ползи за организма.

В зависимост от състоянието ни, ползите от приложената акупунктура може да продължат дни, седмици или месеци, а в някои случаи и години. Всичко обаче е строго индивидуално и не всеки се повлиява от тази терапия. Някои хора просто не могат да получат търсения оздравителен ефект от нея. Ако в първите няколко седмици не усетим подобрение на състоянието си, значи и за повече време той няма да настъпи. Но няма как да знаем, преди да сме опитали.

Какво трябва да знаем преди иглотерапията

Рисковете от процедурата са минимални, ако се оставим в ръцете на сертифициран специалист, който задължително работи с индивидуален комплект игли. Така рискът от инфекции се свежда до нула.

Понякога може да се появи зачервяване, леко подуване или кървене на местата, където иглите се забиват. Това е нормална реакция и отшумява бързо.

Иглотерапията не е подходяща при някои състояние, сред които са бременност, диабет, епилепсия, хемофилия, повишен риск от кървене, поставен пейсмейкър, алергия към метали. Важно е да предупредим терапевта, ако приемаме лекарства за разреждане на кръвта или други медикаменти. Няколко часа преди акупунктурата не бива да консумираме кафе и енергийни напитки.

Препоръчително е да се нахраним добре, без да прекаляваме, около два часа преди процедурата. Добре е да бъдем спокойни и да избягваме стресовите ситуации, за да бъде организмът отпуснат и да се повлияе по-добре от терапията. След процедурата пък е добре да приемаме много вода.

Сеансите са с продължителност между 20 и 60 минути в зависимост от това коя/кои зони се третират. А от сложността на проблема/силата на болката зависи от колко посещения в спа център Особа ще имаме нужда.

В повечето случаи се правят един или два сеанса седмично и се препоръчва първоначален курс от 6 или 8 посещения, след които се отчита подобрението и дали са необходими още. При по-остри състояния е възможно да се прилага акупунктура и ежедневно в продължение на няколко дни, след което се прави почивка и курсът на лечение се повтаря отново.

За кого е подходяща иглотерапията

Акупунктурата е подходяща за всички, които търсят алтернативни методи за лечение и за които дългият прием на обезболяващи без лечебно действие не е опция. Това е терапия с минимум странични ефекти и много ползи за целия организъм.

Подходяща е за всички, които с години живеят с хронични болки, както и за тези, които не искат да ги превръщат в част от ежедневието си. Тя е за тези, които търсят вътрешен мир и хармония в тялото си. Препоръчва се и за всички, които искат да подсилят имунитета си.

Подходяща е за хора от всички възрасти – както активно спортуващи, така и тези, станали жертва на заседналия начин на живот, който често върви с много стрес. Двойките с репродуктивни проблеми може да се подложат на акупунктура като част от курса на лечение на безплодието.

Иглотерапията в СПА Центъра

В Особа ще откриете квалифицирани специалисти, които ще изслушат внимателно нашите оплаквания и ще направят точно това, което е необходимо, за да ги облекчат.

При болки в различни части от тялото или други здравословни оплаквания може да комбинираме акупунктурата с някои от разнообразните видове масажи, които център Особа предлага, или със сеанси по кинезитерапия за още по-добър оздравителен ефект.

Иглотерапия цена
  • Иглотерапия със сухи игли - 50лв
Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече