Кинезитерапията може да бъде частична, върху определени части от тялото и с цел повлияване на конкретни проблеми, или цялостна, върху цялото тяло за общ оздравителен ефект.

Какво е кинезитерапия

Кинезитерапията представлява лечение чрез движение и превенция на различни заболявания с извършването на определени упражнения за мускулите и ставите.

Кинезитерапия специалист

Това става с помощта на специалист кинезитерапевт, който знае как точно да ни раздвижи, за да активира различни възстановителни процеси и да подобри цялостната ни двигателна култура, както и качеството на живот.

Как протича кинезитерапията

Дели се на пасивна и активна в зависимост от спецификата на упражненията, които се извършват. При пасивната водеща е ролята на кинезитерапевта, който ни раздвижва, а при активната сами извършваме движенията под неговите насоки. Двете се прилагат спрямо спецификата на случая.

Съществуват и различни групи упражнения в кинезитерапията, които се използват за лечение и повлияване на симптомите на конкретни заболявания. Двигателните техники, които се прилагат, се различават спрямо естеството на проблема ни – неврологично заболяване, заболяване на опорно-двигателния апарат или дискова болест.

В спа център Особа кинезитерапевтичните сеанси могат да бъдат индивидуални или групови. Те са с продължителност от 60 минути. Предлагат се процедури и по възстановителна гимнастика. Тя също е част от кинезитерапията, която се занимава с подобряване на състоянието на организма след травми и при гръбначни увреждания.

Ефекти от кинезитерапията

Основната цел на кинезитерапията е да подобри движенията на тялото и да върне към нормалното им функциониране мускулите и ставите, чиято дейност е нарушена от заболяване, травма или по друга причина.

Терапията с движение подобрява цялостната сила на тялото и ни помага да извършваме безпроблемно ежедневните си задължения, които в някои случаи могат да се окажат непосилна задача. Помага и да се справим с болки от различно естество и да забравим за това, че движението винаги е свързано с тях.

Други ползи са свързани с повишаване нивата на хормона ендорфин, както и на мускулния тонус. Ускоряват се метаболитните процеси и се подобрява функционирането на храносмилателната и отделителната система.

Кинезитерапията е ефективна и за поддържане на здравословни стойности на кръвното налягане като се бори ефективно с хипертонията. Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система и се намалява риска от развитие на заболявания, свързани с нея, както и от инсулт и инфаркт.

Движението, което е в основата на кинезитерапията, влияе директно на централната нервна система и по този начин стартира редица възстановителни процеси в организма. В резултат на специфичните се изпращат различни сигнали до конкретни органи и части на тялото. Така се постига търсеният ефект от процедурите, който може да бъде многокомпонентен.

Ускореното дишане в резултат на физическата активност подпомага правилното функциониране на дихателната система и увеличава капацитета на дробовете. Това е търсен ефект както от спортисти, така и от хора, прекарали респираторни заболявания, пневмонии и т.н.

Какво всяко движение, и кинезитерапията подобрява цялостния ни тонус и защитните сили на организма. Тя може да повлияе положително на всички органи и системи и на тяхното функциониране.

С подобряване на физическата активност се подобрява и адаптирането към условията на околната среда, което ни гарантира издръжливост пред предизвикателствата, независимо от какво естество са те. Кара ни да се чувстваме по-добре, влияе положително и на психическото здраве – бонус ефект от всяка двигателна дейност.

Какво трябва да знаем преди кинезитерапията

При първата среща с нашия кинезитерапевт в спа център Особа ще му разкажем за нашите оплаквания, диагностицирани заболявания и други подробности за цялостното ни състояние. Добре е да знаем, че само с една процедура няма как да постигнем желания ефект и облекчение на болката.

Най-често се препоръчва пакет от 10 посещения, след което се преценява дали има нужда от още спрямо сериозността на проблема. Не е необходима никаква предварителна подготовка, както и няма специални ограничения преди и след процедурите.

Кинезитерапията не се препоръчва в много малък брой случаи, сред които са остри възпалителни процеси, защото има опасност възпалението да се разсее и в други части на организма, кръвоизливи, злокачествени заболявания с метастази и много силни болки в ставите.

За да не стигнем до тези силни и непоносими болки е важно кинезитерапията да се прилага навреме, още при появата на първи сигнализиращи симптоми, които в никакъв случай не бива да се неглижират.

Ако реагираме достатъчно рано, този тип терапия може да се използва и като основно и единствено лечение, без да е необходимо да приемаме медикаменти например. Често се препоръчва и като част от възстановителния процес след различни заболявания и травми.

За кого е подходяща кинезитерапията

Кинезитерапията е подходяща за хора на всички възрасти – и млади, и стари. И за активно спортуващи, и за тези, които водят заседнал начин на живот. Тя може да се моделира спрямо индивидуалните нужди на всеки, за да се извлекат максимум ползи.

Ако прекарваме голяма част от времето си в седнало положение пред компютъра, то тогава знаем колко неприятни могат да бъдат болките в кръста. А именно кинезитерапията може да се превърне в нашето спасение, особено ако в ежедневието не ни остава достатъчно време за активно движение. И да, обездвижването е достатъчна причина да изберем терапията с движение, защото от него следват редица негативни последствия за организма, които лесно можем да избегнем.

Цялостното подобряване на физическото ни състояние е един голям плюс, от който се нуждаем независимо от възрастта и начина на живот, който водим.

Кинезитерапията е подходяща и ако имаме неправилна стойка и гръбначни изкривявания, които също могат да ни донесат сериозни здравословни проблеми, ако не се коригират навреме. Силно се препоръчва и за подрастващи, при които често се появяват сколиоза и други подобни състояния.

Децата и младежите могат да извлекат още ползи от кинезитерапията, която подобрява притока на кръв към мускулите и тъканите, засилва метаболизма, оказва положителен ефект върху контрола на теглото, подобрява усвояването на минерали и протеини, които са от съществено значение за правилния костен растеж.

Чрез кинезитерапията децата развиват полезни двигателни умения и навици, зареждат се емоционално и изразходват енергия, което влияе положително и на съня им.
При възрастните пациенти кинезитерапията подобрява цялостно качеството на живот и увеличава неговата продължителност, намалява и болката от движението.

Подпомага функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система, както и на опорно-двигателния апарат. Така се превръща в препоръчителна част от грижата за здравето, която често изпускаме, а може д ани спести много посещения при различни лекари.

Кинезитерапията се препоръчва и като част от възстановителния процес след прекарани операции и инсулти, както и след дълго обездвижване по различни причини, когато се забелязва намален мускулен тонус. Благодарение на специални комплекси от упражнения мускулите могат да възстановят функционирането си до голяма степен.

Забелязва се и подобряване в цялостното състояние при пациенти с различни парализи, множествена склероза и други неврологични заболявания, при което лечението е дълго и продължително, а понякога става дума просто за потискане на симптомите.

Кинезитерапия в СПА центъра

Спа център Особа разполага със специалисти кинезитерапевти, които ще оценят правилно състоянието ни и ще ни предложат най-подходящите за него комплекси от упражнения. За целта се прилагат различни тестове, които дават ясна представа за функционирането на различните системи в организма.

Ще получим и важни насоки за двигателна активност и начин на живот, които да изпълняваме в ежедневието. Препоръчително е да комбинираме кинезитерапията с различни видове лечебни масажи, каквито спа център Особа предлага, за още по-добър възстановителен ефект - като лечебен, дълбокотъканен или възстановителен масаж.

Акупунктурата също може да бъде част от курса ни на лечение на болки от различен характер.

Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече