Масажът е предназначен за активно спортуващи и има за цел да релаксира мускулите, да ги освободи от натрупаното напрежение, да елиминира болките в ставите и да подобри цялостното представяне.

Какво е спортен масаж

Спортният масаж е мануална масажна техника, чието действие е насочено към конкретни стави, мускулни групи, сухожилия, връзки и меки тъкани.

Спортен масаж

Спортният масаж като процедура

Спа център Особа предлага спортен масаж, който прекрасно се комбинира с ударно-вълнова терапия и електростимулация на мускулите за още по-голяма ефективност. Процедурата е с обща продължителност 55 минути.

Спортният масаж не трябва да е болезнен, ако се извършва по правилния начин. Усеща се само известен дискомфорт, особено ако имаме някакви травми, който се дължи на по-големия натиск, който е прилага в сравнение с повечето други масажи.

Мануалната част от спортния масаж е съвкупност от различни техники, които се комбинират и се прилагат на различни групи мускули по тялото. Сред тях са масаж в шведски стил, поглаждане, компресия, триене, ритмично удряне, вибрация, плъзгане, разтягане. Основната разлика между спортния и дълбокотъканния масаж е, че при втория се прилага по-голям натиск върху цялото тяло, а не върху конкретни зони, както при спортния.

Разтриването се извършва винаги по протежението на мускулите, за да се постигне тяхното отпускане. Съществена част от процедурата са т.нар. омачкване и изстискване. Те се прилагат последователно с цел подобряване на притока на кръв и лимфна течност и изчистване на мускулите от натрупаните в тях вредни вещества. За още по-голяма ефективност на масажните движения се използват различни масла, които проникват дълбоко в кожата и тъканите и имат загряващ ефект.

В допълнение с масажните техники се използва електростимулация на мускулите. Това е апаратен метод, при който слаб електрически ток предизвиква съкращаване на един или група мускули. Така се извършва симулация на естествения процес в човешкото тяло, при който мозъкът изпраща нервни импулси до мускулите. А докато мускулът се свива, притокът на кръв към областта се увеличава, което подпомага възстановителните процеси. Намалява се и болката, и мускулното напрежение.

Електростимулаторът работи чрез специални електроди, които се поставят върху конкретни части от тялото. Силата на импулсите може да се контролира прецизно, както и продължителността на терапията спрямо индивидуалното ни състояние. Методът се използва от професионалните спортисти и с цел допълнително трениране на мускулите и дори повишаване на мускулната маса. Мускулите стават по-отчетливи, а подкожните мазнини се изгарят.

Ударно-вълновата терапия, която също се прилага в спа център Особа, има широко приложение в редица области на медицината. Основната й цел е ефективно премахване на хронични болки от различно естество. Когато се комбинира със спортния масаж в спортната медицина, тя повлиява положително различни травми в коленете, лактите, раменете и други. Напълно безболезнена е и с кратка продължителност, но с доказана полза.

Ползи от спортния масаж

Всички, които се занимават активно със спорт, било то професионално или любителски, имат нужда от възстановяване на тялото, особено при наличието на травми. За целта е подходящ именно спортният масаж. Той може да се променя спрямо индивидуалните ни нужди, желаните постижения или претърпените наранявания.

Друга важна полза за здравето и цялостното състояние на спортистите е изчистването от токсините, което се постига с масажа. При дълго натоварване на мускулите в тях се натрупват токсини и млечна киселина, която е причината да усещаме мускулна треска. А тя, освен че е неприятна, е пречка пред представянето на професионалните спортисти.

Спортният масаж помага за освобождаването на млечната киселина от мускулните влакна, като същевременно освобождава мускулите от натрупаните вредни вещества и те се изхвърлят от отделителната система на организма по-бързо и ефективно.

Спортният масаж може да се използва като част от подготовката на спортисти, като зависимост от техния спорт се акцентира на конкретни групи мускули, за да се подобри издръжливостта им. Освен това редовното прилагане на специфичните масажни техники намалява значително риска от възникване на контузии и травми, които в някои случаи могат да значат принудителен край на една професионална кариера.

Защото ако мускулите са прекалено напрегнати, това не само влошава представянето ни, но и увеличава възможността да се нараним при по-голямо натоварване. А когато редовно се поддържа добрият тонус на мускулите, те са винаги готови да ни служат вярно. Спортният масаж спомага и за коригиране на настъпилия дисбаланс в меките тъкани, причинен от повтарящи се физически натоварвания.

Сред ползите за тялото от спортния масаж е важно да се споменат и повишената гъвкавост и повишения обхват на движение на ставата, който подобрява цялостната подвижност. Освен това се забелязва намаляване на мускулните крампи и на неврологичната възбудимост. Подобрява се и кръвообращението.

Освен релаксация на тялото, спортният масаж е почивка и за ума. Както всички други масажи, и той ни гарантира отпускащо усещане. А това също е важно за доброто представяне на всеки спортист. Може да се използва като част от възстановителните програми или за поддържане на форма между сезоните. Помага и за справянето със стреса по време на състезания.

Спортният масаж стабилизира цялостното настроение, а то може да има ключово значение за представянето ни. Както знаем, понякога психиката се предава пред физиката и това води до нежелан провал. Освен това е доказано, че този тип масаж оказва положително влияние и върху съня, който също е ключов фактор за възстановяването след тежко физическо натоварване.

Подготовка за спортен масаж

Като цяло спортният масаж няма противопоказания и страничните ефекти от него са по-скоро рядкост. В някои случаи все пак е възможно да се появи по-голяма чувствителност или скованост в обработените зони в рамките на няколко дни след процедурата. Също така е възможна, но малко вероятна, кожна реакция от използваните масажни масла.

Има конкретни състояния, при което е препоръчително да се избягва спортният масаж. Това са висока температура, активни възпалителни процеси, инфекциозни болести на кожата, кръвоизливи, възпаления на лимфната система, силна физическа отпадналост, онкологични заболявания.

Спортният масаж може да се прилага малко преди състезание с цел да подготви тялото и най-вече мускулите и ставите за натоварването, което ги очаква. Често се използва и като възстановителна процедура след турнири или конкретно с цел лечение на получени травми. Може да бъде и редовна част от тренировъчния режим за поддържане на тонус.

Ползване на спортен масаж

Спортният масаж е подходящ за всички, чието ежедневие е свързано със сериозни физическо натоварване. И това не са само професионалните спортисти. Този тип масаж е за нас, ако сме новобранци във фитнеса или тепърва започваме да тренираме някой спорт.

Ако го включваме редовно в програмата си със занимания, не само ще намалим риска от контузии, но и ще подпомогне мускулите си да се справят по-лесно с новото напрежение и да постигнем по-бързо резултатите, които целим.

Полза от спортния масаж можем да извлечем и ако страдаме от хронични болки (най-често в гърба и кръста) или имаме травми и контузии (като разтегнато сухожилие или изкълчено рамо например), които с времето не отшумяват, а ни създават все повече трудности в ежедневието.

Процедурата е ефективна алтернатива на дългия прием на обезболяващи, които не лекуват оплакването, а само го потискат.

Спортен масаж в СПА центъра

Спа център особа разполага с квалифициран персонал, който ще изслуша нашите проблеми, желания и цели и ще ни помогне по най-ефективния начин. Спортният масаж е процедура, която може да се променя спрямо индивидуалните изисквания, за да извлечем най-доброто от нея.

А за още по-голяма ефективност може да го комбинираме с кинезитерапия, терапия с вендузи и дълбокотъканен масаж. Кога и по колко ще ни посъветва нашият терапевт.

Спортен масаж цена
  • Спортно-възстановителен + ударно вълнова терапия - 60мин / 90лв
  • Спортно-възстановителен + електростимулация на мускулите - 60мин / 90лв
  • Спортно-възстановителен + терапия с вендузи - 60мин / 90лв
Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече