Мезотерапията е естетична процедура, насочена към средния слой на кожата. Тя представлява въвеждане на различни вещества в мезодермата с цел по-доброто им усвояване в сравнение с използването на козметични продукти само повърхностно.

Какво е мезотерапия и как се извършва

Мезотерапията се прилага за пръв път през 1952 г. от френския лекар Мишел Пистор. Тогава се използва т.нар. иглена техника – с инструменти с иглен накрайник, които пробождат кожата, за да инжектират в средния й слой различни витамини, хормони, аминокиселини, антиоксиданти, ензими и растителни екстракти с разнообразни ползи за кожата на лицето и на тялото. Този метод се използва и до днес.

Мезотерапията става все по-популярна в последните години и е предпочитана от мнозина неинвазивна алтернатива на пластичната хирургия.

Мезотерапия

Мезотерапия процедура

Модерните технологии в естетичната медицина вече позволяват мезотерапията да бъде и безиглена, безболезнена и още по-ефективна благодарение на специализирана апаратура. Тя работи на принципите на електропорацията (увеличава пропускливостта на мембраната на кожните клетки) и на електроосмозата (позволява дълбоко проникване на веществата в кожата чрез движение на поляризирана течност в мембраната), за да достигнат веществата до мястото, за което са предназначени.

Какви точно вещества ще се въведат в кожата преценява нашият дерматолог от център за красота Особа. Има някои формули, които са най-популярни и доказани, но в повечето случаи всяка терапия е строго индивидуална. Т.нар. коктейли се правят спрямо конкретното състояние на кожата и нейните нужди.

Най-прилагани са вещества като колаген, хиалуронова киселина, витамин С и витамини от групата В, които имат цялостен положителен ефект.

В повечето случаи се прилагат изпитани комбинации според целите, за които се използват, като отново е възможно да бъдат допълвани по преценка на специалиста. Те са известни като липолитици и кожни бустери.

Лопилитиците се използват с цел разграждане на подкожните мазнини. Основната съставка в тях е синтетична дезоксихолева киселина. Целулитът и мастните натрупвания се атакуват предимно с вещества от растителен произход, които подобряват микроциркулацията, изглаждат повърхността на кожата и възстановяват увредената съединителна тъкан. Те са подходящи и за ефективно премахване на двойната брадичка.

Кожните бустери пък имат за цел да подобрят цялостното състояние на кожата, да заличат следите на времето, различни пигментни петна и несъвършенства. Те също така стимулират производството на колаген и еластин и регенерират клетките. Пигментните петна се атакуват с витамин С и глутатион.

От съществено значение за добрия вид и здравето на кожата е правилната хидратация, затова и хиалуроновата киселина е ключов елемент в повечето коктейли, които се прилагат. Ако обаче кожата ни има по-сериозни проблеми като акне например, може да се прилагат и различни вещества с противовъзпалително действие, като цинк, селен, сяра, силиций, а в някои случаи и антибиотични продукти.

Косопадът пък се атакува с билки, витамини и стволови клетки, които активизират космените фоликули, за да се подпомогне растежа на нова коса.

Апаратната мезотерапия е не само безиглена, но и безболезнена процедура. Нейната продължителност зависи от големината на зоната, която се третира. Тя може да се приложи и на повече от една зона едновременно и с различна с цел, като се използват конкретните вещества за нейното постигане.

Преди въвеждането им се извършва почистване на зоната, след което със специализиран апарат се въвеждат избраните вещества с помощта на електрически импулси, достигащи в дълбочина.

Ефекти от мезотерапията

Основната цел на мезотерапията е да коригира проблеми под повърхността на кожата, като подобрява циркулация на кръв и полезни вещества, както и да неутрализира възпаленията, които водят до различни видими кожни проблеми.

В зоната на лицето и врата мезотерапията се използва за изглаждане и запълване на бръчки, изсветляване на пигментни петна, премахване на торбички и тъмни кръгове под очите и цялостно стягане кожата. Тя може да се прилага и върху различни проблемни области като корем, бедра, задни части, ръце с цел борба с целулита и подкожните мазнини, както и за цялостно структуриране на фигурата.

Ефектът от мезотерапията обаче не може да се сравнява с този от липосукцията, който е инвазивен и доста по-болезнен метод и ефектът се вижда от една процедура. При безиглената процедура е необходимо курс от шест-осем сеанса. В последните години мезотерапията се налага и като алтернатива на присаждането на коса, но отново не е правилно да се съпоставят двата метода.

Основното предимство на мезотерапията е, че необходимите на кожата вещества се въвеждат директно в нея, с което се избягват възможни нежелание ефекти, ако те се приемат орално например. Избраният коктейл преодолява ефективно защитата на клетките и достига до сърцевината им, като по този начин се гарантира цялостно възстановяване.

С този метод и ефективността е в пъти по-висока в сравнение с прилагането на козметични продукти в домашни условия, които често може да ни струват не по-малко средства, но ефектът да е незадоволителен или прекалено бавен.

Целулитът изисква повече на брой процедури за по-кратък период от време, за да бъде видим ефектът от тях в сравнение с мезотерапията с цел подобряване на вида на кожата на лицето. При нея може да забележим подобрение още дни след първата процедура.

В общия случаи процедурите се извършват през 14-20 дни. А за да бъде резултатът по-траен е важно да се комбинира с правилната грижа в домашни условия и здравословен начин на живот.

Подготовка за мезотерапия

В последните години мезотерапията, особено по иглена техника, се практикува на все повече места, които нямат необходимите условия и квалифициран персонал за извършването й. А за да бъдем сигурни за здравето си е важно да се доверим на истински професионалисти. Тях ще намерим в център за красота Особа.

Те ще ни консултират от какви точно услуги се нуждаем, ще оценят състоянието на кожата ни и ще изготвят план за действие, с който да се постигнат оптимални резултати. Първоначално процедурите са по на често, докато започне да се забелязва желаният резултат, а след това се извършват на определен период от време с поддържащ ефект.

Седмица преди насрочената процедура трябва да избягваме приема на ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни препарати, защото могат да предизвикват кървене. Като цяло рисковете от мезотерапията са почти нулеви, ако се извършва от квалифициран специалист.

Мезотерапията трябва да се избягва при някои състояния като злокачествено заболявания на кожата, активен възпалителен процес на кожата, бременност и кърмене, при автоимунни заболявания, епилепсия, при чернодробна или бъбречна недостатъчно и имунозависим диабет.

А защото е неинвазивен метод, практически нямаме нужда от възстановителен период. Това я прави перфектна за забързаното ежедневие, в което не можем да си позволим почивка, но пък не искаме да правим компромис с начина, по който изглеждаме. В някои случаи все пак може да се появи чувствителност на кожата и зачервявания, които бързо изчезват.

За кого е подходяща мезотерапията

Мезотерапията е подходяща за всички над 18-годишна възраст, които искат да изглеждат по-млади и свежи и да подобрят цялостното състояние на кожата на лицето си, без да се подлагат на интервенции от пластичната хирургия, които са по-рискова и изискват възстановителен процес, а и понякога резултатът може да не ни хареса.

Ако искаме да подсилим естествената си красота, този тип терапия е точно за нас. Кожата ни моментално се усеща възстановена и подсилена, по-стегната и с младежки вид. Все повече мъже също избират мезотерапията като лесен и ефективен метод да се грижат за външния си вид.

Мезотерапия в СПА София

В център за красота Особа можем да се доверим на квалифицирани специалисти, които ще ни предложат най-подходящата комбинация от терапии. Те се прилагат с апарати от най-ново поколение, което допълнително подсилва ефекта от приложените вещества.

За още по-добри резултати може да комбинираме мезотерапията с някои от останалите апаратни процедури, които център за красота Особа предлага.

Мезотерапия цена
  • Мезотерапия лице - 400лв
  • Мезоботокс - 600лв
  • Мезотерапия при косопад - 250 лв
  • Дълбока Мезотерапия - 500 лв
Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече