Лекият или повърхностен химически пилинг премахва външния слой на епидермиса. С него се елиминират фини бръчки, акне, неравномерен тен и суха кожа.

Какво представлява пилингът за лице

Пилингът за лице е популярна козметична процедура, с която се премахват увредени слоеве на епидермиса и кожата се обновява в дълбочина. За целта се използват различни химични разтвори, а резултатът е по-гладка, красива и младежки изглеждаща кожа.

Пилинг за лице

Пилингът за лице като процедура

В домашни условия може да си направим пилинг с различни ексфолиращи продукти (от напълно натурални като утайка от кафе до такива с малки частици), но в козметичния салон най-предпочитаният вариант е химическият пилинг. При него се използват киселини, които действат на различна дълбочина.

Върху кожата се нанася химически разтвор, който буквално отстранява нейните горни слоеве. Така се активира процес на регенерация, при който новата кожа расте по-здрава и красива. В зависимост от това колко силни продукти се използват, зависи дали е необходимо да повтаряме процедурата и колко често, за да видим желания резултат.

Процедурата е щадяща и може да се повтаря на всеки 2-5 седмици. Средният химически пилинг премахва не само клетките на епидермиса, но и от горната част на средния слой на кожата (дерма). Той е за по-активно лечение на акне, бръчки и неравномерен тен. Често се налага процедурата да се повтори, за да се постигне желания резултат.

Дълбокият химически пилинг достига още повече в дълбочина на кожата. Той се прилага по-рядко – при много видими бръчки и белези или за третиране на предракови образувания. Обикновено се извършва само една процедура. Той е по-агресивен към кожата и изисква по-дълъг възстановителен период.

Преди началото на процедурата кожата се почиства внимателно, а на очите ни се поставят предпазни очила. За лекия пилинг не е необходимо предварително обезболяване, защото не води до болезнени усещания. При средния пилинг обезболяването е по преценка на пациента, а при дълбокия е задължителна част от процедурата.

По време на лекия пилинг с помощта на четка, марля или гъба се нанася химическият разтвор, който обикновено съдържа гликолова или салицилова киселина. Може да усетим леко парене. Третираната кожа започва да се бели. След това върху нея се нанася неутрализиращ разтвор, който отстранява киселината.

При средния химически пилинг се използва разтвор с трихлороцетна киселина, понякога в комбинация с гликолова киселина. След нанасянето също започва белене на кожата. Впоследствие върху лицето се прилагат студени компреси. Не се използва неутрализиращ разтвор. В рамките на около половин час е възможно да усещаме парене.

Дълбокият химически пилинг започва с локално обезболяване и поставяне на венозна упойка. С апликатор с памучен връх се нанася карболова киселина. Кожата моментално става бяла или сива. Процедурата се извършва на части с интервали на почивка от около 15 минути, за да се намали товара от киселината върху организма. Процедурата продължава малко по-дълго от другите видове пилинг – около час и половина.

Ползи от пилинга за лице

Химическият пилинг най-често се използва за премахване на различни петна по кожата (например пигментни или белези от акне), на обезцветявания или на бръчки. Окончателният ефект от процедурата можем да видим след като кожата напълно възстанови своя цвят и всички зачервявания изчезнат.

Това може да се случи след седмица при лекия пилинг или след няколко месеца при дълбокия.

Лекият химически пилинг подобрява тонуса и текстурата на кожата, редуцира появата на фини бръчки. Ефектът от него идва с няколко повторения. След средния химически пилинг се забелязва значително по-гладка кожа, а при дълбокия подобрението във вида и текстурата й е най-забележимо.

След като са постигнати обаче, че отново подлежат на обратно развитие. Вследствие на напредване на възрастта, вредното слънчево лъчение и други фактори от ежедневието, кожата отново започва да променят цвета си и да се появяват бръчки. Затова ефектът дори от дълбокия пилинг изисква поддържка след определен период от време.

Подготовка преди пилинга за лице

Най-честите реакции след процедурата по химически пилинг, независимо от неговата дълбочина, са зачервяване, раздразнение, опъване или подуване на кожата на лицето. Те са напълно нормални, а това колко време ще продължат зависи от типа процедура – понякога дни, може и седмици, и месеци.

След лекия химически пилинг дерматологът нанася защитен продукт, най-често вазелин, чиято употреба може да продължим и у дома. Кожата се възстановява най-често в рамките на една седмица. На следващия ден може да използваме лек грим, ако искаме, но е препоръчително да си дадем малко почивка. Новата кожа може да бъде по-светла или по-тъмна от обичайното, но това е временен ефект.

След средния химически пилинг освен зачервяването и подуването се усеща и парене. Върху третираната кожа се образува коричка, може да се повяват и по-тъмни петна. След около седмица може да използваме козметика, с която да прикрием зачервяването. Заздравяването обаче продължава около 14 дни, а до месец може да има известно зачервяване. В първите дни след процедурата може да приемаме болкоуспокояващи при нужда и да прилагаме компреси с лед за облекчаване.

При дълбокият химически пилинг неприятните усещания са по-чести и продължават по-дълго. Усеща се и парене, и пулсиране на третираните области, а понякога отоците около очите могат да доведат до тяхното затваряне. След процедурата се поставя хирургическа превръзка, напоена в специален мехлем, който ще трябва да нанасяме в продължение на две седмици.

В редки случаи химическият пилинг може да доведе до появата на белези. В този случаи е необходимо медикаментозно лечение. Възможно са и промени в цвета на кожата – хиперпигментация и хипопигменетация. В рамките на около две седмици ще забележим новата кожа, която ще покрие третираните зони. Тогава може да започнем да използваме козметика, с която да прикрием червенината.

При дълбокия химически пилинг се използва карболова киселина (фенол), която при неправилна употреба може да доведе до увреждания на сърцето, бъбреците и черния дроб. Затова е много важно да се доверяваме на квалифицирани специалисти, които знаят как да я прилагат безопасно не само за кожата, но и за здравето ни.

Освен червена, кожата е и много чувствителна след пилинга. Затова в никакъв случай не бива да използваме ексфолиращи продукти, да чешем и търкаме кожата, предизвиквайки допълнително дразнене. Важно е и да се пазим от прекалено излагане на слънчева светлина в седмиците преди и след процедурата, защото то може да предизвика неравномерно пигментиране. Пилингът прави кожата фоточувствителна.

За да спомогнем възстановителния процес след процедурата, може да приложим някои мерки преди нея. Като например нанасянето на кремове с ретинол няколко седмици преди пилинга. Освен ретиноиден крем се препоръчва и избелващ агент. Тяхната употреба обаче трябва да се преустанови 48 часа преди процедурата. След нея отново може да използваме кремове с ретинол, за да избегнем нежеланото потъмняване на кожата. Продуктите с гликолова киселина пък подпомагат възстановяването.

Също така поне седмица преди пилинга не бива да се обезкосмяваме, а поне 24 часа по-рано – да използваме самобръсначка. Химическият пилинг не е подходящ за бременни, при келоидни белези, ако в последните шест месеца сме приемали някои лекарства за лечение на акне.

За кого е пилинга за лице

Пилингът за лице е за всички, които искат дълбоко обновяване на кожата си. Процедурата е подходящо и ефективно допълнение към ежедневните грижи, които полагаме за лицето си. Ефектът е видим при всички, особено при тези с по-светла кожа.

Пилингът е препоръчителен в по-млада възраст, защото самостоятелно не може да осигури желание ефект при наличието на по-дълбоки бръчки и увиснала кожа.

Пилинг на лице в СПА центъра

В център за красота Особа ще получим оценка на нашата кожа и нейните несъвършенства и ще бъдем посъветвани от какъв точно пилинг се нуждаем, както и колко често трябва да се подлагаме на него.

Пилингът за лице перфектно се съчетава с други процедури, които центърът предлага, за една комплексна грижа за кожата.

Може да го комбинираме с почистване на лице като поддържаща грижа или с процедури като мезотерапия, микронидлинг, ботокс и радиочестотен лифтинг, ако следите на времето са по-забележими.

Пилинг за лице цена
  • Пилинг за лице - 50 лв
  • Дълбок билков пилинг д-р Шрамек - 250 лв
  • Пилинг фенолов за заличаване на бръчки - 350 лв
  • Пилинг за лечение на акне, розацея, себореен дерматит - 200 лв
Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече