Масажът на крака е наистина много приятна процедура. Заради голямата наситеност на нервни окончания по повърхността на стъпалата, тяхното масажиране води до наситени усещания.

Какво е масажът на крака

Масажът на крака е специализирана масажна процедура, която се прилага от хилядолетия в различни култури с цел облекчаване на здравословни проблеми и постигане на релаксиращо усещане. В основата на тази процедура е идеята, че оказването на влияние на хилядите нервни окончания, разположени върху стъпалото, може да премахне блокажи в цялото тяло и по този начин да ни лекува.

Масажът на крака като процедура

Краката са една от най-важните части от тялото ни, която поема голяма част от напрежението в ежедневието. Именно затова заслужават подобаващо внимание. Най-добрият начин да се погрижим за тях е този масаж, който се прилага само върху крайниците, а не върху цялото тяло.
В него се използват различни техники от рефлексотерапията и шиацу масажа.

Движенията се извършват почти изцяло само с ръце, но понякога масажистът може да си помогне със специални пръчки или ролери, с които да окаже по-ефективно влияние върху конкретни рефлексни точки.

Специалистът, който извършва масажа на крака, е важно да има добри познания в рефлексологията, за да е наясно коя точка за кой орган отговаря. Преди началото на процедурата трябва да споделим с него за конкретни оплаквания и болки, за да знае на кои точки да акцентира.
Например ако имаме проблеми със синусите, точките, които отговарят за тях, се намират върху пръстите. И така по дължината на ходилата има точки, отговарящи за почти всички органи. Разбира се, може да се оставим в опитните му ръце и да получим цялостно подобрение на състоянието си и дейността на всяка едно система в тялото.

Краката ни са сложни анатомични структури, които включват 42 мускула, 26 кости, 33 стави, 250 000 потни жлези, 50 връзки и сухожилия и 15 000 нервни окончания. Тези факти ни дават ясна представа, че процедурата въобще не е толкова лесно, колкото може да ни изглежда, когато се извършва от обучен специалист.

Масажът започва с загряване на тъканта на стъпалото, което се извършва с палци. Движенията са от глезена към върха на пръстите, отвътре навън. По-силен натиск се прилага на местата между костите и сухожилията.

Масажът на крака е по-кратък и продължава 20-30 минути, които са напълно достатъчно да се третира цялостно зоната на стъпалата, а ефектът да се разпространи по цялото тяло. По време на процедурата е малко вероятно да изпитваме болка, но може да усетим известен дискомфорт при оказване на по-силен натиск върху някои точки, отговарящи за проблеми органи.

Ползи от масажа на крака

Основният ефект, който постигаме с масажа на крака, е премахване на натрупаното напрежение в крайниците, които буквално понасят цялата тежест на нашето ежедневие. Той отпуска мускулите, ставите и сухожилията.

Когато говорим за общо въздействие върху организма, то се изразява преди всичко в цялостно отпускане на тялото и усещане на прилив на енергия, което се дължи на разрушаване на енергийните блокажи.

Този тип масаж има още редица ползи за здравето ни - подобряване на микроциркулацията на кислород и полезни вещества до всички органи и тъкани, както и на кръвообращението. Така клетките се подхранват по-ефективно, подпомага се техният растеж и възстановителните процеси. Оказва се положително влияние и върху кръвното налягане и пулса, които се контролират в нормални граници. Освен това регулира дейността на ендокринната и лимфната система.

Чрез масажиране на конкретни точки върху стъпалото се оказва влияние директно върху нервната система. Резултатът е спад в нивото на хормона на стреса кортизол и стимулиране на производството на хормона на щастието серотонин, което води до моментално отпускащо усещане и подобряване на настроението.

Затова и масажът на крака е начин да се справим с натрупаното в ежедневието напрежение, точно както и всички други видове масаж. С отделянето на ендорфини пък се повлияват и главоболието, и мигрената, които много често са на хормонална или на нервна основа.

Бонус полза е подобряване на качеството на съня и по-бързо заспиване, което ни гарантира качествена почивка и много нови сили за предизвикателствата на деня. Според различни изследвания пък може да намали интензитета на симптомите, свързани с предменструалния синдром и менопаузата.

Ефект от масажа на крака

Какво трябва да знаем преди терапията? След масажа на крака е напълно вероятно да се почувстваме по-уморени от обикновеното. Това е напълно нормално и това означава, че е постигнал една от задачите си – да ни отпусне и да ни избави от натрупания стрес.

Правилата, които е добре да спазваме след масаж на краката, за да извлечем максимум ползи от него, са същите, както и при останалите видове масаж. Трябва да приемаме по-голямо количество вода от обичайното, да ограничим кофеиновите и алкохолни напитки, да се храним по-леко, да си вземем топъл душ за релакс, да не правим силови тренировки и по възможност да стоим далеч от стреса и напрежението поне за ден.

Колко често се нуждаем от масаж на краката зависи преди всичко от нашето състояние. Ако имаме конкретни оплаквания, които той може да облекчи, е добре да направим курс от една процедура седмично в рамките на 4-6 седмици, след което може да ги разредим с цел поддържане на постигнатия ефект. А ако за нас този масаж е просто начин на релакс, може да го правим както веднъж седмично, така и веднъж месечно.

Като цяло масажът на крака няма особени противопоказания, но е добре да се консултираме със специалиста, който го извършва, в следните случаи, в които може и да не е препоръчителен: синини, мускулни болки и възпаления на краката, болки в коленете или глезените, претърпени наскоро операции на крайниците.

Ако страдаме от различни дерматологични заболявания като гъбички по кожата или ноктите също е препоръчително да отложим процедурата. По време на бременност е добре да избягваме масажа на крака или ако го правим, специалистът задължително трябва да се съобрази със състоянието ни и да не оказва влияние върху конкретни точки, които могат да предизвикат раждане.

Масажът на крака не е забранен за хора с онкологични заболявания, защото ефективно облекчава болки по цялото тяло. Важно е обаче в такива случаи да се извършва много внимателно, защото има опасност със стимулацията на дейността на лимфната система раковите клетки да се разпространят в организма.

За кого е подходящ масажът на крака

Масажът на крака е подходящ за всички, независимо дали имат конкретни оплаквания или не. Той може да повлияе положително различни здравословни състояния, както и да облекчи болките в краката, причинени от дълго стоене на едно място всеки ден или голямо физическо натоварване.

Процедурата е подходяща и за хора с проблеми с нервната система, както и с обмяната на веществата, защото се извършва ефективна стимулация на редица вътрешни процеси. Може да се използва като алтернативно или допълващо лечение на различни заболявания като инсулт, ревматоиден артрит, скелетно-мускулни заболявания и хронични болки.

Масаж на крака в СПА център

Масажът на крака е само една от процедурите в спа център Особа, с която можем да си подарим както релаксиращо усещане, така и обезболяващ ефект. Този тип масаж е тясно свързан с рефлексологията, която също се практикува тук. Можем да го комбинираме и с акупунктура или хиропрактика.

Други видове масаж, подходящи за облекчаване на болезнени състояния, са лечебен, спортен, дълбокотъканен и тайландски. Релаксиращият и арома масажът, както и масажът с вулканични камъни пък са перфектно допълнение към грижата както за тялото, така и за духа ни.

Запази Час