Лимфодренажният масаж се извършва изцяло на ръка. Масажните движения са плавни, бавни, нежни и повърхностни, натискът е лек и не бива да засяга мускулите.

Какво е лимфодренажен масаж

Лимфодренажният масаж, известен още като мануален лимфен дренаж, е специфична масажна техника, насочена към лимфната система и подобряване на нейното функциониране. Прилагат се нежни масажни движения върху конкретни области от тялото с цел активиране на движението на лимфата и цялостна детоксикация на организма.

Лимфодренажен масаж

Лимфодренажният масаж като процедура

По време на процедурата, ако се извършва правилно, не се изпитва болка и не се появяват зачервявания. Масажът не се извършва върху подути и инфектирани области, както и върху такива, които са били подложени на онкологично лечение. Акцентира се най-вече върху зоните на подмишниците, врата, слабините, корема, краката и ръцете. Не се използват кремове или други продукти.

Има няколко различни техники, които могат да се прилагат отделно или да се комбинират по време на лимфодренажния масаж в зависимост от оплакванията ни. Те се различават спрямо вида движения, които се използват от масажиста. Най-общи техниките са четири - разтягане, компресиране, плъзгане и вакуум.

В някои случаи движенията са плъзгащи около засегнатите области. Могат да бъдат и кръгови, които се редуват с различни по дължина паузи. При друга техника кръговите движения се извършват само с длани или с външната част на ръцете за прилагане на малко по-голям натиск.
Техниките се различават и спрямо това на какво ниво оказват влияние. Повърхностният масаж действа върху капилярите с цел да се освободят натрупаните течности. По-дълбокият въздейства директно върху лимфните съдове, за да се разсее оттокът. Вътрешният пък оказва влияние на дейността на лимфните възли.

Всички тези техники действат допълващо се и целят еднакъв резултат – чрез нежни движения кожата да се разтегне по посока на лимфния поток. Леките и ритмични движения стимулират дейността на лимфната система, без да оказват голям натиск върху съдовете. По този начин лимфната течност се придвижва бързо и лесно през тъканите и възлите, без да се образуват застой и отток. Масажът обикновено продължава около 60 минути.

Лимфодренажният масаж може да се прилага и в зоната на лицето с цел справяне с подпухването и по-добро и естествено оформяне на чертите на лицето – например изпъкване на скулите и намаляване на бузите. Редица известни личности прилагат тази малка хитрина преди фотосесии или важни събития, за да изглеждат максимално освежени.

Ползи от лимфодренажния масаж

Лимфната система е от съществено значение за цялостното състояние на организма и най-вече за неговите защитни сили и имунен отговор. Лимфната течност, която съдържа бели кръвни клетки, се придвижва по лимфни съдове и се филтрира от лимфните възли, като по този начин тялото помага за справяне с различни инфекции и заболявания.

Лимфната система също така се грижи за това тялото ни да се освобождава от всички ненужни и вредни вещества. Когато е здрава и нормално функционираща, използва естествените движения на гладката мускулатура, за да извършва тази своя дейност. Лимфата се движи само в една посока – от периферията на тялото към сърцето.

Но понякога, вследствие на операция, различни заболявания и увреждания, може да се образуват натрупвания на течности в лимфната система и лимфните възли. Това състояние е познато като лимфедем. Той се забелязва най-вече в горните и долните крайници. Именно за справянето с това състояние се прилага лимфодренажният масаж.

А масажирането на части от тялото без подуване спомага за освобождаването на място, където задържаните течности да постъпят и така отокът да се разсее. Затова е важно масажните движения да се извършват не само върху засегнатите области – за да може лимфната течност да се разпространи ефективно навсякъде.

Мануалният лимфен дренаж има две основни цели – освобождаване на лимфната течност от тъканите и придвижването й към лимфните възли (реабсорбация). Той се използва ефективно и при някои други заболявания като ревматоиден артрит, фибромиалгия, хронична венозна недостатъчност и липедем (натрупване на мазнини в долната част на тялото, блокиращо лимфните пътища).

Като допълнителни ползи от лимфодренажния масаж може да изтъкнем свалянето на килограми и намаляване на видимостта на целулита, което е следствие на освобождаването от натрупаните течности и мазнини. Цялото тяло изглежда по-оформено, а мускулите стават по-видими. Освен това ще усетим подобряване на нивата на енергия, с което неутрализира натрупаната умора.

Доказано е, че процедурата спомага и за по-бързото заздравяване на белези благодарение на подобрената циркулация на кръв и лимфна течност. Чрез изчистването на тялото от токсините се оказва положително влияние и върху емоционалното ни състояние. Стимулира се и действието на храносмилателната и отделителната система, може да редуцира и болезнените менструални и предменструални болки.

Ефектът от лимфодренажния масаж рядко може да бъде забелязан още от първата процедура, затова се препоръчва активен курс от няколко (в повечето случаи около 10) за кратък период, за да настъпи подобрение. В зависимост от състоянието ни масажът може да се извършва веднъж седмично или веднъж в месеца.

Подготовка преди лимфодренажния масаж

Като цяло лимфодренажният масаж е безопасна процедура с много ползи за организма и малка вероятност да ни навреди.

Има обаче някои случаи, в които той не се препоръчва – активна инфекция, кръвни съсиреци, заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбречна недостатъчност, заболявания на черния дроб, тромбофлебит, увеличени лимфни възли, заболявания на щитовидната жлеза.

Ако имаме оплаквания, които се притесняваме дали не са противопоказни, по-добре предварително да се консултираме с квалифицираните масажисти в спа център Особа. В повечето случаи лимфодренажният масаж се прави като част от курса на лечение и се извършва само след препоръка от лекар специалист, установим необходимостта от процедурата за подобряване на състоянието ни.

Негативни странични ефекти от лимфодренажния масаж са рядко срещани. Все пак, в някои случаи може да се появи главоболие, гадене и умора, които обаче преминават бързо и са реакция на организма за промените, които са активирани в него.

Както преди масажа, така и след него е много важно да пием достатъчно вода - поне няколко чаши, за да подпомогне притока на лимфна течност и изчистването на организма. Защото тя се състои почти изцяло от вода.

Освен това, за да подпомогнем ефекта от процедурите, трябва да имаме достатъчно физическа активност, да не прекарваме много дълго време в една и съща поза и на едно и също място (например на бюрото пред компютъра), да консумираме редовно плодове и зеленчуци и да ограничим приема на преработени храни.

Ползване на лимфодренажен масаж

Лимфодренажният масаж е по-специфичен от по-разпространените масажи и се прилага при конкретни състояния. Подходящ е за хора с онкологични заболявания и такива, чието лечение изисква премахване на лимфни възли; здравословни състояния, които засягат притока на кръв към крайниците; натрупване на течности заради венозна тромбоза.

Според някои изследвания може да бъде по-ефективен за облекчаване на симптомите на фибромиалгия като скованост и депресия, отколкото масажа на съединителната тъкан. Често се препоръчва като част от възстановяването след операция за премахване на рак на гърдата, защото в тази зона има много лимфни възли, които също се отстраняват.

Лимфодренажен масаж в СПА център

Спа център Особа разполага с квалифицирани специалисти, които извършват лимфодренажен масаж. Те ще ни дадат насоки и кои масажни движения може да правим сами вкъщи, за да поддържаме ефекта от процедурите.

В зависимост от оплакванията ни, може да се възползваме и от други процедури, които центърът предлага, като най-добре се комбинира с антицелулитен масаж и апаратните антицелулитни терапии, които ще ни помогнат да изваем тялото си и ще го направят не само по-красиви, но и по-здраво отвътре.

Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече