Рефлексотерапията се основава на теорията, че има неврологична свързаност между кожата и вътрешните органи.

Какво е рефлексотерапия

Рефлексотерапията, позната още като зонова терапия, е специфичен вид масаж, при който се прилага различен по сила натиск върху конкретни точки най-вече по стъпалата, а в някои случаи и по ръцете и ушите.

Тези точки са отговорни за функционирането на различни органи и системи в организма и чрез стимулацията им се постигат ползи както за физическото, така и за психическото ни здраве.

Рефлексотерапията като процедура

Рефлексотерапията произлиза от Древен Китай и се прилага повече от 5000 години. Според нейните правила, тялото ни се разделя на 10 равни, вертикални зони – по пет от лявата и от дясната страна. А на всяка от тях отговаря и конкретна зона върху долната, външната и вътрешната част на ходилата ни, които също условно се разделят на 10 участъка. И когато се прилага натиск върху зона 1 на крака, се облекчават болките в зона 1 на тялото.

Терапевтът стимулира тези точки, докато ние седим в комфортен стол или лежим на масажна маса. Използват се и различни масла или кремове за по-дълбок ефект.

Например когато се натискат върховете на пръстите се облекчават болките в синусите, а оказването на натиск върху петите може да облекчи болките в кръста. Точките са десетки и отговарят на всички органи и части на тялото – от мозъка до коленете.

Като цяло допирът върху стъпалата пък се смята, че оказва директно влияние върху нервната система и осигурява моментално чувство на релакс. Процедурата продължава между 30 и 60 минути, като през това време терапевтът може да се връща отново и отново върху конкретни точки с цел постигане на оптимален ефект.

Понякога се прилага и т.нар. свързване, при което две или повече рефлексни точки се натискат едновременно, за да се подобри цялостното въздействие. Има и метод, който се нарича вертикална рефлексология, при който се оказва влияние върху конкретни точки, намиращи се на двата крака, докато сме в изправено положение.

Ползи от рефлексотерапията

Рефлексотерапията има редица ползи за нас, като повечето са свързани с цялостното ни състояние – подобрява настроението ни, помага ни да се борим със стреса и тревожността, подсилва защитните сили на организма и помага за по-бързото възстановяване от вируси и бактериални инфекции, подобрява храносмилането и фертилитета, коригира хормонални дисбаланси.

Освен това увеличава притока на кръв и кислород към тъканите и органите. С подобреното кръвообращение ни помага да регулираме нивата на кръвното налягане. А с по-добрия приток на кръв и кислород се постига и по-ефективно регенериране на кожата и справяне с дерматологични проблеми.

Помага и за изчистването на токсините от тялото с подобряване на притока на лимфна течност. Подобрява чувствителността на нервните окончания, най-вече тези в крайниците. Тя намалява с напредване на възрастта, а това води до редица проблеми и затруднения в подвижността.

Освен това този тип масаж се използва често за облекчаване на хронични болки, породени от ревматоиден артрит и други заболявания, или вследствие на травми. Помага да се справим и с болките в гърба, които са често срещани, когато прекарваме голяма част от времето си седнали и нямаме достатъчно физическа активност.

Едно от големите предимства на рефлексотерапията е, че чрез нея може да оказваме влияние върху области и органи, на които е противопоказно да се въздейства директно. А чрез точките, които отговарят за тях, постигаме търсения ефект.

Рефлексотерапията доказано намалява интензитета на симптомите на онкологични заболявания, както и на неприятните странични ефекти от лечението им чрез химио- и лъчетерапия. Същата полза има и по отношение на болезнения предменструален синдром.

Ефектът за намаляване на стреса и борба с тревожността е характерен за всички видове масаж и се дължи не само на релаксиращата обстановка, в която се извършват, но и на докосването върху нашата кожа от друг човек, което винаги ни кара да се чувстваме по-спокойни. А когато усещаме и подобрение в цялостното си състояние, ползата е още по-голяма.

С оказване на натиск върху точките по стъпалата се постига и влияние върху централната нервна система, както и отделяне на хормона ендорфин, който моментално ни кара да се чувстваме по-добре. В рефлексотерапията също се акцентира върху вътрешната жизнена енергия „чи“ и се цели нейното активиране с цел постигане на вътрешен баланс.

Важно е уточнението, че рефлексотерапията сама по себе си не лекува, тя активира специфични процеси в организма ни, който започва сам да се справя с болките, да се възстановява и да функционира по-добре. И този механизъм се задейства още след първата или втората процедура.

Подготовка за рефлексотерапията

Като цяло рефлексотерапията е безопасна и неинвазивна терапия, която не предизвиква болка и неприятни усещания. Тя обаче е противопоказна в някои случаи като например проблеми с кръвооросяването на крайниците и кръвосъсирването, разширени вени или тромби, подагра, гъбични инфекции, отворени рани по крайниците, епилепсия, ендокринни проблеми.

Тези състояния и заболявания невинаги значат, че със сигурност не можем да се възползваме от ползите на рефлексотерапията, но задължително трябва да се консултираме с нашия терапевт, който да оцени състоянието ни и евентуални рискове от процедурата.

Тя не е забранена за бременни, но се избягва стимулацията на някои точки, които могат да предизвикат контракции.

След процедурата е малко вероятно да изпитаме някакви странични ефекти, но в редки случаи се появяват замаяност или чувствителност в краката, които отшумяват бързо.

Важно е да знаем, че рефлексотерапията сама по себе си не може да бъде достатъчно лечение, ако страдаме от заболявания като артрит. Тя може да бъде допълваща терапия към изписаните медикаменти, като е добре да я съгласуваме с лекуващия ни лекар.

Ако използваме рефлексотерапията с цел облекчаване на състоянието е добре да я прилагаме веднъж седмично, като нашият терапевт ще ни изготви план. Ако е просто начин да се справим със стреса и напрежението, може да се възползваме от нея винаги, когато усетим нужда.

Предназначение рефлексотерапията

Рефлексотерапията е подходяща за всеки - защото всички ние сме жертва на стреса под една или друга форма. А както добре знаем, той дава своите негативни отражения не само върху психиката, но и върху физиката ни.

Този тип масаж е правилният избор за нас и ако страдаме от вътрешни дисбаланси, чувстваме се уморени, тревожни и искаме да направим нещо полезно за себе си.

Рефлексотерапията се препоръчва на бременни жени в последните дни преди раждането заради възможността то да се стимулира с оказването на натиск върху конкретни точки. Освен това подготвя цялото тяло за предстоящия процес и може да намали интензитета на болките.

Рефлексотерапия в СПА центъра

В спа център Особа рефлексотерапията се прилага от квалифицирани терапевти, които ще се съобразят с индивидуалните ни оплаквания и нужди, за да приложат познанията си по най-ефективния начин. Защото най-същественото е да се стимулират правилните точки по правилния начин.

От нашия терапевт можем да получим ценни съвети как и сами да прилага рефлексотерапия например с цел облекчаване на главоболие бързо и лесно чрез стимулация на конкретни точки.

Терапията се комбинира перфектно с акупунктура и кинезитерапия, ако страдаме от болки от различно естество. Разликата между рефлексотерапията и акупунктурата е, че при първата точките са предимно върху стъпалата, а при втория вид терапия – върху цялото тяло.

Може да прилагаме рефлексотерапията в комбинация и като допълнение към някой от другите видове масажи, които спа център Особа предлага – например дълбокотъканен или пък релаксиращ и арома масаж, ако целим по-скоро отпускане на духа и тялото. Терапията може да бъде перфектен завършек на всеки масаж, с който ползите му се увеличават значително.

Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече