Смята се, че терапията с нагорещени камъни започва да се прилага още от древните маи, използвала се е и в Китай преди 2000 години, била е позната и в много други древни култури, а доказателствата за редицата й ползи са запазени и до днес.

Какво е масаж с вулканични камъни

Масажът с вулканични камъни е вид масажна терапия, която комбинира специфичните движения на шведския масаж с използването на специални гладки и плоски камъни. Те се нагряват до конкретна висока температура и се поставят върху определени точки от тялото с цел цялостно отпускане, сваляне на мускулното напрежение и справяне с различни болки в тялото.

Масаж с вулканични камъни

Масажът с вулканични камъни като процедура

Камъните, които се използват по време на масажа, най-често са от базалт, който е вид речна скала, задържаща топлината. Загряват се във вода чрез специален нагревател до температура около 55-63 градуса. Те се подреждат по дължината на гръбнака, върху стомаха, върху гърдите, на дланите или на стъпалата. Малки камъчета се поставят между пръстите на краката, а по един по-голям в дланите ни.

Между камъните и кожата ни може да се постави тънка кърпа. Докато те са на конкретните места, масажистът комбинира тяхното загряващо действие със специфични техники от шведски масаж, които прилага по цялото тяло. Това са потупване, месене, вибрации, дълги удари и кръгови движения. Те се прилагат с различна степен на натиск в зависимост от зоната. За по-голяма ефективност се използват и различни масажни масла, които допълват и релаксиращото усещане.

Камъните първо се поставят по дължината на гръбнака (най-често 8 на брой) и междувременно се масажира задната част на ръцете и краката. След това се премахват и идва ред на масажирането на гърба. После камъните се подреждат върху корема ни и се извършват масажни движения върху предната част на крайниците, гърдите, врата, шията, лицето и скалпа.

Понякога след нагорещените камъни се слагат и студени, които имат за цел да успокоят кожата и кръвоносните съдове под нея. Само те могат да се използват върху зоната на лицето. Също така масажистът може да държи камък в ръката си и с него да прилага масажни движения, което му позволява по-дълбочинен ефект върху мускулите, без да прилага по-силен натиск.

Но дори само топлината и тежестта на камъните също гарантират, че ефектът ще бъде в дълбочина. Защото когато мускулите ни са затоплени, те реагират по-добре на прилаганите масажни техники.

Процедурата не е болезнена и продължава около един час. Важно е да комуникираме с масажиста и да му споделим, ако натискът, който прилага, е прекалено слаб или силен за нас, както и ако камъните ни се струват прекалено горещи, за да бъде преживяването максимално приятно и пълноценно.

Ефекти от масажа с вулканични камъни

Една от основните ползи от този тип масаж е, че ефективно се справя с натрупаното мускулно напрежение и болките, до които води то – най-често в гърба. Този ефект се постига благодарение на топлината, която има свойството да разширява кръвоносните съдове и да увеличава притока на кръв и кислород към засегнатата област.

С подобряване на кръвообращението изчезва и цялостното чувство на умора. Усеща се и моментално увеличение на подвижността на ставите.

Ако на лице са възпалителни процеси, тогава използването на горещи камъни се комбинира с ползите от студените. Всякакви травми се повлияват положително още след края на процедурата и ефектът е по-осезаем, отколкото при останалите видове масаж заради топлината, излъчвана от камъните.

Друга съществена полза от този вид масаж е, че ни помага да изхвърлим натрупаните токсини в тялото си. Отпускането на мускулите позволява по-добър лимфен поток, благодарение на който вредните вещества бързо напускат организма. Така и се чувстваме по-добре, и всички системи и органи функционират на чисто.

Масажът с вулканични камъни има доказан положителен ефект и за облекчаване на симптомите и болките при ревматоиден артрит, фибромиалгия и някои други автоимунни заболявания. Намалява и честотата, и интензитета и на мускулните спазми, които често могат да повлияят негативно и на съня ни.

Шведските масажни техники, които са част от масажа с вулканични камъни, има доказан ефект за подсилване на защитните сили на организма. Той се дължи на увеличаване на количеството лимфоцити в кръвта след процедурата. А те помагат на белите кръвни клетки да се справят с вирусите и бактериите.

Освен това получаваме още един положителен ефект, който е валиден за всички масажи, които се извършват и в зоната на гърба – подобряване на качеството на съня и по-бързо заспиване. Същото важи и за намаляването на стреса и тревожността и ефекта на релаксация, който ни е гарантиран.

Подготовка за масаж с вулканични камъни

Ако страдаме от някакво хронично заболяване е добре да се консултираме с нашия масажист дали то не е противопоказание за прилагане на масажа с вулканични камъни.

Като цяло процедурата е безвредна, но трябва да се избягва при някои състояния, сред които са: проблеми със съсирването на кръвта и прием на кръворазреждащи, високо кръвно налягане, отворени рани и изгаряния по кожата, разширени вени, настинка или грип, висока температура, сърдечно-съдови заболявания, епилепсия, минали проблеми с кръвни съсиреци, операции в последните шест месеца, диабет, костни фрактури или напреднал стадий на остеопороза. Този масаж не се прилага и на бременни жени.

За да подсилим и удължим положителния ефект от масажа с вулканични камъни е важно след него да приемаме достатъчно количество вода. Това ще ни помогне да изхвърлим всички токсини от мускулите и ще се почувстваме още по-освежени и енергизирани. Също така ще ни предпази от дехидратация, защото по време на масажа се потим, а след него може да се чувстваме леко замаяни. Топлият душ също е препоръчителен след процедурата, за да допълним релаксиращото усещане.

Добре е да избягваме консумацията на алкохол и кофеинови напитки, както и тютюнопушенето, поне за 24 часа, за да не замърсяваме веднага тялото си с нови токсини и да не се дехидратираме допълнително с кафето. До следващия ден не бива да се натоварваме прекалено много физически, защото мускулите ни ще са много отпуснати след масажа, а и ние ще се чувстваме леко уморени.

Колко често ще правим масаж с вулканични камъни зависи изцяло от нас и оплакванията ни. Ако имаме скованост, мускулни болки и други подобни оплаквания е добре поне веднъж седмично да се подлагаме на процедурата, като може и по-често, ако искаме да видим по-бърз ефект. Ако използваме масажа просто като начин за релакс, то може да бъде и веднъж седмично, и веднъж месечно.

Ползване на масаж с вулканични камъни

Този тип масаж е за всички, които спортуват активно или имат ежедневно физическо натоварване, което води до болки и пренапрежение на мускулите. Болките в гърба, които често са признак за застоял начин на живот, също често идват от мускулите, които имат нужда от ефективно отпускане.

Масажът с вулканични камъни също така е ефективен начин да се справим със стреса от ежедневието, както и с последствията от него, сред които често е и безсънието.

Подходящ е и за всички, които искат едновременно да релаксират и да подсилят имунитета си, особено през месеците с по-висока заболеваемост.

Масаж с вулканични камъни в СПА центъра

Ако страдаме от фибромиалгия, масажът с вулканични камъни се комбинира перфектно с процедури по акупунктура. Ако пък сме активно спортуващи, може да комбинираме този масаж със спортен или дълбокотъканен или пък с терапия с вендузи.

Ако пък целта ни е пълно отпускане на тялото и ума, релаксиращият масаж също е перфектно допълнение. Спа център Особа предлага и още видове масажи, сред които със сигурност ще намерим най-подходящите за нас.

Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече