Терапията с вендузи е форма на алтернативна медицина, позната от векове. При нея се използват специални съдове, подобни на чаши.

Какво е масаж с вендузи

Вендузите се поставят на различни точки от тялото и създават вакуум с кожата, вследствие на което има редица ползи за организма.

Масаж с вендузи

Масаж с вендузи като процедура

Терапията се прилага още в древен Египет, а днес можем да се възползваме от нейния ефект и в спа център Особа. Първоначално за целта са се използвали рога от големи животни, а днес -специални вендузи с формата на камбана, които могат да бъдат стъклени, от бамбук или пластмаса, като най-предпочитани са тези от стъкло.

Те имат специална помпа в горния си край, с която се регулира нивото на вакуум, което да се създаде с цел ефективно закрепване за кожата. Благодарение на нея се елиминира нуждата от нагряване на вендузата със запалване на алкохол или хартия, за да се създаде вакуум, както се е правело преди. Преди всеки сеанс вендузите се стерилизират внимателно, за да се избегне рискът от инфекции.

Най-често вендузите се поставят по гърба, корема, раменете, гърдите и бедрата. Гърбът е тази част от тялото, на която се обръща най-много внимание, не само защото е голяма, но и поради многото рефлексогенни точки, разположени по него. Когато върху тях се оказва влияние чрез вакуума, се активират възстановителни и оздравителни процеси и болки по цялото тяло отшумяват бързо.

След като са здраво прикрепени, вендузите се задържат по местата си в рамките на между 5 и 15 минути, след което внимателно се премахват. А след края на сеанса трябва да продължим да лежим около половин час, за да може ефектът да се разгърне максимално по цялото тяло. Следващата процедура пък спокойно може да направим след 2-3 дни.

Има няколко вида терапия с вендузи. При сухата вендузотерапия стъклените вендузи се прикрепват към кожата и се разчита само на засмукването. При мократа или кървяща терапия се правят малки разрези в кожата, за да потече известно количество кръв. Всичко е контролирано, а по този начин се постига по-ефективен прочистващ ефект.

Съществува и техника, при която се извършва многократно засмукване и освобождаване на областта от тялото с вендузата. Тя може и да се движи по третираната област, след като върху нея е нанесено масажно масло. По този начин се извършва още по-ефективна стимулация както на тъканите, така и на различните системи.

Тези подвижни техники се прилагат предимно върху лицето, защото оставят и по-малко отпечатъци, тъй като няма продължително засмукване на едно място.

Ползи от масаж с вендузи

Вакуумът, който се създава с вендузите, има редица ползи за организма. Най-важната е, че подобрява притока на кръв. Оттам се намалява и мускулното напрежение, а болките се облекчават.

Според китайската медицина, притокът на жизнената енергия „чи“ също се подобрява значително, както и се постига баланс на двете сили – „ин“ и „ян“, което пък подсилва защитните сили на организма.

Освен това терапията с вендузи подпомага възстановителните процеси в кожата, бори се с възпаленията, подобрява потока на лимфна течност, предотвратява задържането на течности, стимулира производството на вещества, които се справят с болката, подобрява клетъчния имунитет и предпазва клетките от стареене. Спомагат притока на кислород и полезни вещества към меките тъкани, което подпомага тяхната бърза и ефективна регенерация.

Едно от големите ползи от терапията с вендузи, за която се говори най-често, е подпомагане на изхвърлянето на токсини от организма. Това се случва със стимулиране на специфичен имунен отговор. Благодарение на изчистващия ефект повлиява положително и акнето, защото кожата също се детоксикира. Използва се и за профилактика и лечение на чернодробни заболявания.

Освен това се намалява количеството на пикочна киселина. Тя е отпаден продукт от преработването на някои храни и води до висока киселинност на кръвта и урината, а оттам и до редица заболявания. С подобряване на дейността на лимфната система също се подпомага изчистването на организма от отпадъчни продукти, след което всички органи и системи в него работят по-ефективно. Повлиява положително и на нивата на холестерола.

Вендузотерапията се използва като алтернативно лечение на всякакви заболявания, предизвикващи болки в мускулите и ставите. Може да окаже положително влияние и при болки в кръста, врата, коленете и раменете, главоболие и мигрена, херпес зостер, лицева парализа, дискова херния, ревматоиден артрит, астма. Редуцира еднакво ефективно проявите както на моментни, така и на хронични състояния.

Терапията подобрява състоянието ни и при настъпили заболявания на дихателната система, както и при алергии. Според някои изследвания, оказва положително влияние върху съня и контрола на стреса. Благодарение на този ефект повлиява положително и при различни заболявания на храносмилателната система, която пряко се влияе от емоционалното ни състояние.

Подготовка за масаж с вендузи

Въпреки че може да ни изглежда болезнена, терапията с вендузи всъщност е лишена от неприятни усещания. Нещо повече - чувстваме се релаксирани от отпуснати както по време на сеанса, така и часове след него. Мускулното напрежение изчезва, както и болките.

2-3 часа преди процедурата е добре да консумираме само лека храна. От съществено значение за ефективността на терапията е да приемаме голямо количество вода след нейния край. Така подпомагаме изхвърлянето на токсините от тялото.

Най-специфичното след терапията с вендузи са червените, кръгли отпечатъци, които остават по кожата ни на местата, където са поставени вендузите. Те може да бъдат видими в рамките дори и на седмица и това не бива да ни притеснява. В някои случаи се появяват и синини в третираните области, но те не са болезнени.

Като цяло терапията с вендузи е безопасна и не бива да очакваме други, по-сериозни странични ефекти. Все пак, в някои случаи може да се появят изпотяване, гадене или световъртеж веднага след процедурата.

Има състояния, при които терапията с вендузи не е препоръчителна. Тя не е за бременни жени и за хора с високо кръвно налягане, както и за тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Трябва да се избягва при рани върху кожата, слънчеви изгаряния и псориазис. Не се прилага върху кожни възпаления и лезии, както и върху разширени вени.

Ползване на масаж с вендузи

Терапията с вендузи е за всички, които изпитват болки от различен характер по различни части от тялото. Дори върху тях да не може да се приложи директно терапията, чрез оказване на влияние върху конкретни точки може да се подобри цялостното ни състояние и да се активира седиращ (обезболяващ) ефект.

Вендузотерапията е предпочитан метод от редица спортисти за справяне с болката след различни травми или претоварване, както и за цялостно подобряване на физическото състояние. Неведнъж сме виждали шампиони в различни спортове именно със специфичните червени кръгове от вендузи по гърба. Дори да не сме професионални спортисти, а просто активно спортуващи, отново може да се възползваме от този метод за възстановяване и справяне с болката.

Този вид терапия е подходяща и ако скоро сме прекарали заболяване, засегнало дихателната система, или просто искаме да повишим имунитета си.

Масаж с вендузи в СПА София

В спа център Особа терапията с вендузи се извършва от квалифициран персонал и при стриктно спазване на всички хигиенни изисквания.

Ще получим консултация за най-ефективната за нас терапия спрямо оплакванията, които имаме, както и за това от колко процедури се нуждаем, за да постигнем желания ефект.

А за да извлечем максимум ползи за здравето си, може да комбинираме терапията с вендузи с други процедури, които спа център Особа предлага - например лимфодренажен масаж, кинезитерапия или акупунктура. Най-препоръчвана и ефективна е комбинацията между терапия с вендузи и сухи игли.

Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече