Арома масажът е спа процедура, която комбинира в себе си ползите от ароматерапията и класическия масаж.

Какво е арома масаж

При този масаж акцентът е върху използването на различни етерични масла, всяко със своя ефект, които се нанасят върху кожата чрез масажни движения. Така се постига едновременно отпускане и на тялото, и на съзнанието.

Арома масажът като процедура

Използването на етерични масла е единствената, но съществена разлика между арома масажа и класическия масаж. Арома масажът е на цяло тяло, но вниманието на масажиста е насочено към тези части от тялото, които най-често страдат от негативното влияние на стреса, обездвижването и други фактори от ежедневието. Това са преди всичко гърба, раменете и врата.

Освен да се нанасят с нежни движения по кожата, което подпомага ефективното им абсорбиране. етеричните масла и се вдишват по време на процедурата. Това става с помощта на дифузери, които разпръскват аромата им в стаята за масажи, за да се постигне максимално отпускаща обстановка.

Когато вдишваме маслата, те активират конкретни части от мозъка ни, отговори за различните емоции. Именно затова е напълно вероятно да свързва аромата на лавандула например с истински релакс.

Когато пък се нанасят върху кожата, етеричните масла ефективно и бързо проникват от епидермиса във вътрешния слой на кожата (дерма), а след това достигат и до кръвоносните съдове. Това е възможно, защото техните молекули са достатъчно малки. А масажните движения и повишаването на температурата на кожата от тях способстват абсорбирането им.

Етеричните масла са изцяло на растителна основа и се извличат от цветя, билките и дървета. Всяко има своите уникални свойства, които определят и употребата му с терапевтична цел. Затова е важно специалистът, които извършва арома масажа, да е добре запознат с тях.

Едни от най-използваните етерични масла са от лавандула, пачули, кедрово дърво, лимонена трева, цитруси, лайка, евкалипт, мента. Те винаги се смесват в конкретни пропорции с някое от базовите масла в ароматерапията – кокосово, бадемово, жожоба, арганово, от авокадо или от ядки и семена на различни растения. Тяхната роля е да подпомогнат абсорбирането на другите масла, както и да предпазят от негативни последствия, които могат да настъпят, ако маслата се използват самостоятелно и в голяма концентрация.

След избора на правилните за нас етерични масла, масажистът ги нанася с нежните движения класическия масаж по цялото ни тяло. Използват се различни техники като разтриване, поглаждане, изстискване, размачкване, ударно-вибрационни похвати и други. Процедурата продължава 55 минути.

Ползи от арома масажа

Арома масажът има доказан положителен ефект върху психическото ни благосъстояние. Той се дължи както на отпускащото усещане вследствие на прилаганите масажни движения, но преди всичко на етеричните масла. Някои от тях се използват ефективно за лечение на депресивни и тревожни състояния както при деца, така и при възрастни.

Конкретни етерични масла (като тези от лавандула и бергамот) се използват като ефективен враг на стреса и негативните последствия от него. Те могат да бъдат много, но едно от най-честите и наистина мъчително и безсънието. Цитрусовите етерични масла пък не само ни освобождават от напрежението, но и ни зареждат с енергия и положително настроение.

А с директното си влияние върху мозъка и емоциите, ароматите ще ни накарат моментално да се почувстваме по-добре и това усещане ще се запази за дълго след процедурата. Защото нашето обоняние и чувствата ни са пряко свързани чрез лимбичната система в мозъка.

Немалка част от болките, които изпитваме в тялото, пък са в резултат на емоционални травми и преживявания. А когато тези емоционални белези биват заличени със силата на етеричните масла, като пряко следствие се явява и изчезването н физическата болка. Това е доказано от психосоматичната медицина, която разглежда връзките между мислите, чувствата и болестите.

Класическият масаж, който е част от арома масажа, отпуска мускулатурата на тялото и облекчава болки от различен характер. По този начин също допринася за релаксиращия ефект на процедурата. Когато масажните движения се комбинират с някои конкретни етерични масла, които също имат болкоуспокояващо действие, ползите стават двойно повече. Такова е маслото от мента например, което намалява възпаленията и болезнените усещания. Процедурата е полезна и за облекчаване на менструални болки например, ако се прилага с розово масло в началото на месечния цикъл.

Освен на скелетно-мускулната система, арома масажът оказва положителен ефект и на много други системи в тялото ни – като нервната и лимфната. Подобрява както притока на кръв, така и на лимфна течност, а това е важно за подобряването на много важни процеси, сред които изхвърлянето на вредните токсини.

Голяма част от маслата, които се използват по време на арома масажа, най-вече базовите, имат доказан положителен ефект върху състоянието на кожата ни. Тя се хидратира най-ефективно именно с масла, защото тях пропуска повече, отколкото водата. Затова след нанасянето им с нежни движения ще изглежда подхранена и освежена – още един бонус от ароматната терапия.

Подготовка преди арома масажа

Какво трябва да знаем преди терапията? Не се нуждаем от специална предварителна подготовка преди масажа. Важно е да не ядем обилно непосредствено преди масажа, но да пием много вода, което важи и за след това.

Не е задължително веднага да си взимаме душ – може да изчакаме няколко часа, за да може нанесените по кожата етерични масла да се абсорбират максимално и да разгърнат полезните си свойства.

Ако имаме заболяване на хормонална основа или сме бременна, е добре първо да се посъветваме с лекар, както и със своя масажист дали този тип терапия е подходяща за нас. Като цяло е добре да се направи предварителна консултация, за да може правилно да се подберат етеричните масла, които да се използват по време на масажа, защото всяко от тях има своите различни характеристики, ползи и противопоказания.

Ако страдаме от астма или други дихателни проблеми е необходимо да уведомим масажиста, за да съобрази избора на масажни масла. Маслата от цитрусови плодове пък правят кожата по-чувствителна към слънчева светлина, затова е добре да избягваме директното излагане на слънце след масажа. Разбира се, важни са и личните ни предпочитания към аромати, с които масажистът ще се съобрази.

Арома масажът няма съществени противопоказания и голям риск от възникване на нежелани последствия. Най-често могат да се проявят алергични реакции към етеричните масла, които се използват. Те се проявяват най-често в зачервяване и дразнене на кожата, които в повечето случаи изчезват бързо.

За да се редуцира максимално този риск е важно да се използват само максимално изчистени откъм състав и висококачествени масла, като тези, които се използват в спа център Особа.

За кого е арома масажът

Арома масажът е за всички, които искат да си подарят наистина релаксиращо изживяване. За всички, които обичат естествените аромати, които не само ни карат да се отпуснем, но и ни лекуват.

Процедурата е подходяща и за всички почитатели на класическия масаж, които искат да опитат нещо ново, да надградят грижата и ползите от нея.

Арома масаж в СПА център

Тук можем да се оставим в ръцете на квалифицирани специалисти, които ще направят най-добрия подбор на етерични масла спрямо нуждите ни, а след това ще извлекат максимума от тях с умели движения.

Спа център Особа предлага голямо разнообразие от масажи, от които също можем да се възползваме, за да подобрим състоянието както на тялото, така и на духа си. Освен релакс, с тях може да постигнем и облекчаване на различни болезнени състояния – лесно, приятно, ефективно и без лекарства.

Арома масажът може да комбинираме и с акупунктура, рефлексотерапия или пък масаж само на крака – сред големия избор със сигурност ще открием точните за нас процедури. А ако се колебаем какво да изберем, винаги може да се консултираме със специалистите в центъра, които ще ни дадат своето професионално мнение.

Запази Час