Масажните движения са нежни, внимателни и релаксиращи, а ползите от процедурата са какво за физическото, така и за психическото състояние на бъдещата майка.

Какво е масаж за бременни

Масажът за бременни се различава от всички други видове масаж, защото е строго персонализиран и съобразен със състоянието на жената в този така специален период от нейния живот.

Масаж за бременни софия

Масажът за бременни като процедура

Масажът за бременни се извършва само с ръце. През втория и третия триместър на бременността, когато най-често се извършва, е необходимо да се използва специална маса с отвор за нарасналото коремче или възглавници, върху които то да легне, за да ни бъде удобно, докато масажират гърба ни. Лежането на страни също се практикува в някои ситуации. Лежането по гръб пък не се препоръчва, защото може да възпрепятства притока на кръв, кислород и полезни вещества към плода.

Този тип масаж има своите спецификите, които го различават от останалите. Например в повечето случаи зоната на корема не се третира по какъвто и да било начин. Една от големите промени, които настъпват в тялото на бременната, е увеличаване обема на кръвта с близо 50%, което пък води до предразположеност към образуване на тромби най-вече в краката. Затова и масажистът не прилага силен натиск и техники за дълбок масаж в тези зони, а само леки и бавни движения.

Масажът акцентира най-вече върху гърба и кръста, краката, раменете и скалпа. Част от техниките, които се прилагат, са от шведския масаж. Той се препоръчва по време на бременността, защото се справя ефективно с редица общи неудобства, които се появяват в този период, свързани както с циркулацията на вещества с организма, така и със скелетната система.

В повечето случаи се използват и различни масажни масла, които са позволени по време на бременността, освен ако нямаме непоносимост към силни аромати например. Процедурата продължава 30 минути, напълно безболезнена е и без да предизвиква никакъв дискомфорт, а облекчението от нея е моментално.

Ползи от масажа за бременни

Бременността е период, в който може да извлечем наистина големи ползи от масажа, стига той да се извършва от квалифициран специалист, запознат със спецификите на бременността и промените, които настъпват в женското тяло. Тогава процедурата е с редица положителни ефекти и не крие никакви рискове.

Често бременността е съпроводена с болки в различни части на тялото и с различен интензитет. Те се причиняват най-вече от покачването на теглото, увеличаването на корема и промяната в стойката и походката. Масажът за бременни е ефективен и безопасен начин да се справим с болките в кръста, гърба и краката, които в много случаи са причинени от прищипване на нерви. А когато възпалените нерви се облекчат чрез масажни движения, това води до подобряване на състоянието и на мускулите около тях.

Масажът повлиява положително и болките в опашната кост и седалищния нерв, които са нормални и се причиняват от разширяването на таза – част от подготовката на тялото за раждането. С процедурата ще избегнем необходимостта от прием на обезболяващи, които и без това не са препоръчителен за прием. Отпуска напрегнатите мускули, облекчава възпалени области, както и натоварването върху ставите. Може да ни помогне да се справим и с подуването на глезените в последните месеци от бременността, което е една от неприятните „екстри“ на този период.

Масажът за бременни облекчава и мускулните крампи, които са често срещани през деветте месеца, както и върху главоболието, което може да се появи на хормонална основа. Сред ползите от масажа е и подобряването на кръвообращението и притока на лимфна течност в организма, което е от съществено значение за правилното му функциониране, както и за правилното развитие на плода.

Освен чисто физически, ползите от процедурата са свързани и психичното благосъстояние на бъдещата майка. Както останалите видове масажи, които обаче в повечето случаи са противопоказни за бременни, и този, създаден специално за тях, намалява нивата на стрес и тревожност, както и на отговорните за тях хормони, подобрява настроението и качеството на съня, който често страда от промените, които настъпват през деветте месеца.

Колкото и прекрасен период да е бременността, тя винаги е съпроводена и с редица притеснения и тревоги, затова е важно да може да се отдадем на качествен релакс, който ще повлияе положително и на плода, който носим, защото той усеща всички емоции на майката.
С намаляване на хормоните на стреса и увеличаване на хормоните на щастието в организма на бъдещата майка се редуцира и рискът от преждевременно раждане или ниско тегло на новороденото.

Масажът влияе положително и върху защитните сили на организма и укрепва имунитета, който е от съществено значение за всяка бременна. Освен това процедурата подготвя цялото тяло за предстоящото раждане и се явява един вид тренировка на мускулите и ставите, с която голямото събитие ще бъде по-лесно и безболезнено. Подпомага и по-лесното възстановяване на организма след раждането.

Подготовка преди масажа за бременни

Масажът е подходящ за всички етапи на бременността като се модифицира спрямо индивидуалното състояние на бременната. Понякога обаче може да се препоръча да се избягва в първия триместър, когато има повишен риск от спонтанен аборт, особено ако имаме предпоставки за него, например кървене, болки или история с предишни аборти.

Все пак, ако решим да се подложим на масаж за бременни е добре първо да се консултираме с проследяващия ни гинеколог. Добре е процедурата да не се прилага в някои случаи, като например ако бременността ни е рискова, страдаме от неразположения като гадене и повръщане. Ако имаме диабет, високо кръвно налягане или прееклампсия масажът за бременни може да не е подходящ за нас.

Колко често се нуждаем от масаж ще прецени нашият терапевт, който най-добре може да оцени състоянието ни. Ако имаме силни болки в кръста и гърба например, може да трябва да изпълняваме процедурата веднъж седмично или на две седмици например.

А ако просто търсим релаксиращ ефект и искаме да се поглезим през този така специален период, може да се възползваме от масажа за бременни, когато усетим, че имаме нужда от него. Колкото повече наближава раждането, толкова по-често може да се извършват процедурите, за да се подготви тялото ни за него и възстановяването след това да бъде по-бързо и лесно.

Масажът за бременни не изисква някаква специална подготовка, както и няма конкретни указания, които да спазваме след него поради спецификата на периода, през който се прилага. Основната препоръка е за оптимални количества почивка и физическа активност, защото и двете са еднакво важни за бъдещата майка.

За кого е подходящ

За всички бъдещите майки, които карат бременност без усложнения, желаят да се поглезят и да се погрижат за начина, по който се чувстват. Препоръчва се най-вече през вторият и трети триместър.

Масаж за бременни в СПА центъра

Центърът разполага с квалифицирани специалисти, които извършват масаж за бременни, спазвайки всички важни правила, за да бъде процедурата не само полезна, но и безопасна за бъдещите майки. След предварителна консултация може да комбинираме тази процедура с миофасциална терапия, която също има редица ползи за бременните.

А след като голямото събитие мине, може да се възползваме от останалите разнообразни процедури, които се предлагат – масажи, кинезитерапия, акупунктура и други. Защото всяка нова майка има нужда от време за себе си, а релаксиращите процедури са перфектен начин да се поглезим и възнаградим за усилията, които полагаме за своето малко съкровище.

Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече