Облекчаването на болките се постига със специфични масажни техники, изпукване и упражнения, които се справят срещу функционални блокажи в тялото.

Какво е мануална терапия

Мануалната терапия е форма на алтернативна медицина, която се занимава с диагностиката, профилактиката и лечението на различни заболявания на скелетно-мускулната система и най-вече на гръбнака, които причиняват болки и затрудняват ежедневието ни.

Мануалната терапия като процедура

Всяка процедура започва със събеседване и подробно информиране за здравословното ни състояние и оплакванията, които имаме, за да може специалистът да изгради индивидуален подход, с който да постигне оптимален резултат спрямо нашия случай. Правят се специални тестове на стойката ни, подвижността на крайниците, както и на мускулната сила.

Самата процедура може да трае 10 минути, ако се нуждаем само от наместване, може да е и половин час, и един, в зависимост от проблема, който трябва да бъде решен, и дали ще се прилага и масаж, и пасивни упражнения.

В основата на хиропрактиката е идеята, че гръбнакът и цялостното ни здравословно състояние са пряко свързани благодарение на нервната система. Този тип терапия използва както масажни методи, така и похвати от спортната медицина и физиотерапията.

Тя е съвкупност преди всичко от високоскоростни, нискоамплитудни спинални манипулации, които се прилагат върху гръбначни стълб и прилежащите му тъкани. Ефектът от тях е изпращане на нервни сигнали за освобождаване на параспиналните мускулни тъкани, откъдето следва и облекчаването на болката.

На първо място по важност е спиналната (гръбначна) манипулация, а освен нея се извършват и мануално въздействие върху ставите и меките тъкани. Именно т.нар. изпукване или наместване на гръбнака е най-честата причина да потърсим специалист по мануална терапия. При него рязко се прилага силен натиск, дърпане, бутане или усукване на части от тялото, с който се освобождават налични блокажи на ставите и се увеличава техният обхват на движение.

Ефектът на облекчение е моментален и идва веднага след като чуем ясно как ставите ни изпукват. Това може да ни звучи болезнено, но всъщност не е. Много е важно обаче да се доверим на квалифициран специалист като тези в спа център Особа, за да не се получи обратният ефект и вместо полза, да си нанесем вреда.

Други техники, които се използват, е постепенно преместване на ставите в различни позиции, както и дърпане и разтягане на мускулите в различни посоки. Те се прилагат върху врата, коленете, глезените, раменете, бедрата, лактите и челюстта.

Терапията на меките тъкани отпуска стегнатите мускули, намалява напрежението в съединителната тъкан, която ги заобикаля, и намалява спазмите и крампите. Освен това се прилагат специални упражнения и разтягания за увеличаване подвижността на ставите. Извършва се и фиксиране на ставите, когато те са изкълчени.

Ползи от мануалната терапия

Мануалната терапия става популярна най-вече с положителния си ефект върху болките в кръста и гърба. Те често са последствия от продължителното седене на едно място и неправилната позиция на тялото, при която се оказва голям натиск върху горната част на гърба, врата и раменете.

Той пък води до различни размествания и дори дискови хернии. А за да не се стига до там е необходимо навременно „наместване“ от специалист.

Тези процедури са повече от подходящи за облекчаване на дискови хернии, които традиционната медицина най-често лекува оперативно. Те се появяват вследствие на години неправилна стойка и могат да предизвикат сериозни болки, които само с няколко процедури по хиропрактика да останат в миналото.

Независимо дали болките са в мускулите или в ставите, този алтернативен вариант на тяхното лечение е ефективен, защото влияе върху целия опорно-двигателен апарат, в който всичко е взаимосвързано. Чрез манипулациите върху гръбначния стълб се увеличава притока на кръв и нервната проводимост към мускулите и ставите, вследствие на което болезнените състояния се облекчават по напълно естествен начин.

Мануалната терапия е ефективно решение при осезаемо ограничено движение на крайниците и врата, което се дължи често на различни блокажи. А наличието на нормален обхват на движение помага на тялото да функционира оптимално, да изпълняваме безпроблемно и без болка ежедневните си задължения.

Мануалната терапия се е доказала и като ефективна при облекчаването на мигрена и други видове главоболие (например тензионно), които са свързани с болки и схващания във врата. Помага и за облекчаване на болките, свързани с предменструалния синдром.

Един бонус ефект от този тип терапия е, че понижава кръвното налягане, а оттам повлиява положително тревожни и депресивни състояния. Така мануалната терапия се оказва полезна не само за физическото, но и за психическото ни здраве. Оказва се терапевтично влияние и върху цялата нервна система чрез специфичните движения, които се извършват. Защото ако гръбнакът ни не е правилно наместен, това предизвиква стрес на нервната система.

Подготовка за мануалната терапия

Процедурата не изисква някаква специална подготовка. Ефектът от мануалната терапия е траен и често идва още след първото посещение в спа център Особа. Може да продължи месец, може и година – това зависи и от начина ни на живот, и дали следваме дадените ни указания.

Ако оплакванията ни са се по-сериозни може да се направи курс за месец-месец и половина с по една процедура седмично, след което те да се извършват на по-голям период от време с цел поддържане на постигнатия резултат и профилактика на болезнените състояния.

Понякога след процедурата може да се появи главоболие, умора, грипоподобни симптоми или болка третираните области. Този ефект се дължи на освобождаването на токсини от засегнатите области, които попадат в кръвообращението и трябва да се изхвърлят от организма. Оплакванията обаче отшумяват бързо – до ден или два.

Преди процедурата може да хапнем нещо леко, но високопротеиново, да се хидратираме добре и да направим кратка разходка. След процедурата е добре да пием много вода, да дадем на тялото си почивка, да се движим повече, да не прекарваме много време в седнало положение, да внимаваме за правилната си стойка и да спим по гръб.

Хиропрактиката не се препоръчва в малък брой случаи, сред които са остеопороза в напреднал стадий, онкологични заболявания, засягащи гръбнака, повишен риск от инсулт, изтръпвания в крайниците.

Мануална терапия предназначение

Мануалната терапия е за всички, които прекарват по-голяма част от деня зад компютъра или на крак на едно място и негативите от обездвижването и неправилната стойка на тялото не са закъснели.

Подходяща е и за всички активно спортуващи, защото физическото натоварване също оказва негативен ефект върху мускулите и ставите. Подходяща и е при преживян камшичен удар или при хронични болки, ако искаме да избегнем продължително медикаментозно лечение или хирургически интервенции.

Друг признак, че се нуждаем от мануална терапия е ако обувките ни се износват прекалено бързо, защото това често е признак на сублуксация на гръбначния стълб. Тя се причинява от неправилна стойка и най-ефективно се коригира с наместване на гръбнака. Пронизващите болки и изтръпването на краката пък може да е признак на прищипан нерв, който също може да се коригира с мануална терапия.

Този тип терапия е подходяща и ако просто искаме да увеличим своята подвижност, да се почувстваме по-енергични и да подпомогнем защитните сили на организма.

Важно е обаче да знаем, че мануалната терапия не е еднакво ефективна за всеки. Ако имаме сериозни костни увреждания, засягащи гръбначния стълб, не е задължително да получим така желаното облекчение. Ако не усетим подобрение след няколко процедури, вероятно тази терапия просто не е за на си се нуждаем от друг вид лечение.

Мануална терапия в СПА София

Спа център Особа разполага с квалифицирани специалисти, които извършват мануална терапия, съобразени с индивидуалните ни оплаквания. Те ще ни дадат и важни насоки какво да правим и какво да не правим всеки ден, за да живеем без болка.

Мануалната терапия може да се комбинира с редица други процедури, които спа център Особа предлага. Най-подходящи са кинезитерапията, рефлексотерапията и акупунктурата, както и лечебният, спортният и дълбокотъканният масаж.

На място може да получим най-добрия съвет точно от кои процедури се нуждаем и как да ги съчетаем.

Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече