Класическият масаж е в основата на всички други видове масажи. Това е техника, позната още от древността, която днес се прилага по целия свят.

Какво е класически масаж

Тук, в Европа, често класическият масаж е равнозначен на шведски, въпреки че при втория масажните движения се прилагат с по-голяма сила. Най-общо класическият масаж е оказване на механично влияние върху кожата, мускулите и дълбоките тъкани. Той е перфектният избор, ако за пръв път отиваме на масаж, след него със сигурност ще повторим.

Класическият масаж като процедура

В основата на класическия масаж са пет вида движения, които се прилагат върху цялото тяло. Това са: поглаждане, месене, разтриване, потупване и вибриране. Всяко от тях има своята роля в цялостния масаж и се прилага спрямо зоната, която се третира.

Те са плавни и нежни и с тях се стимулира парасимпатиковата нервна система, която отговаря за чувството за релакс.

Кои от тях са най-подходящи за съответните зони може да прецени най-добре нашият масажист, съобразявайки се със състоянието ни, оплакванията и нуждите на тялото ни. Класическият масаж може да бъде както на цялото тяло, така и само на части от него – най-вече върху гърба.

Ако имаме проблеми с някоя конкретна част от тялото, като например болки във врата, може да споделим с масажиста си, за да обърне повече внимание именно на нея и да приложи малко по-силен натиск, който да доведе до желаното облекчение.

По време на масажа се използват специални масла или лосиони, които да подпомогнат загряването на кожата и движенията на ръцете на масажиста. Те допълват и релаксиращото усещане от процедурата.

Ползи от класическия масаж

Класическият масаж има редица ползи за нашето здраве и благосъстояние, които да ни накарат да изберем именно него. Той се използва най-вече като профилактично средство за заболявания на опорно-двигателния апарат.

Може да служи и за облекчаване на различни болезнени състояния, свързани с него, като напрежение и болки в мускулите и ставите. Освен това подобрява тяхната подвижност, еластичността на мускулните връзки и сухожилия, както и общата гъвкавост на тялото ни. Понякога пък болките идват от неправилна стойка и вродени или придобити дефекти на гръбначния стълб, с които също ефективно се справя.

Класическият масаж се основава и на научното твърдение, че болките в различни части на тялото се причиняват от напрегнати мускули, които оказват негативно влияние на нервната система, както и на кръвообращението. Затова и масажът цели с локално въздействие да постигне отпускане на мускулите, с което се гарантират и редица допълнителни ползи.

Сред тях са общите ползи за организма, които също не са за подценяване. Процедурата подобрява притока на кръв, кислород и лимфна течност към всяка точка, стимулира кожния и клетъчен метаболизъм, намаляване на пулса и кръвното налягане. Подобрява се подхранването на всички тъкани и органи, с което и тяхното функциониране и регенерация.

Както всички останали масажи, и този има свойството да подсилва защитните сили на организма, а това ни е много важно не само през зимата, но и през всяко друго време от годината.
Освен това този тип масаж е доказано ефективен за облекчаване на мигрена и тензионно главоболие, което често може да бъде причинено от схващания във врата например. Стимулират се нервните окончания и нервната проводимост, с което се подобрява цялостната дейност на нервната система, от която зависят редица процеси в тялото.

Класическият масаж може да се използва и като терапия за борба със стреса и психическото напрежение, които неизменно ни съпътстват в ежедневието. Лекува и различни психосоматични разстройства, причините за които са психични, а последствията - чисто физически. Разбира се, може да го използваме и като средство за релаксация.

Освен това с едночасов масаж на цялото тяло горим средно около 230 калории – толкова, колкото и с лека тренировка за същото време. Той оказва положително влияние и върху начина, по който изглежда нашата кожа. Тя става по-сияйна, а с подобрения приток на кръв и полезни вещества се задейства възстановителни и подмладяващи процеси. Неутрализира се задържането на вода, с което намалява и видимостта на целулита.

Подготовка за класическия масаж

Не се нуждаем от някаква конкретна подготовка преди масажа, но е препоръчително да хапнем нещо леко и да не консумираме кофеинови и алкохолни напитки. Може да си вземем и топъл душ, който ще помогне на тялото ни да се отпусне.

Нежеланите странични ефекти след класическия ефект са минимални и рядко срещани. В отделни случаи е възможно да се появи чувствителност, тежест, скованост или придърпване на мускулите в масажираните зони, които изчезват за ден-два след процедурата.

След масажа е много вероятно да се почувстваме уморени, но това всъщност е знак, че тялото ни се е отдало на пълен релакс, който е добре да продължим и в следващите няколко часа. Може да усетим и леко замайване, което се дължи на спада в кръвното налягане – също нормално следствие от приложения масаж.

Много е важно да приемаме достатъчно вода, за да подпомогнем ползите от процедурата и да се справим по-лесно със замайването.

Класическият масаж не се препоръчва, ако имаме температура, грипоподобни симптоми, активни възпалителни и гнойни процеси, проблеми със съсирването на кръвта, тромбози, сърдечно-съдови заболявания или открити рани в областите, които се третират. Не е подходящ за бременни, прекарали инсулт, инфаркт или наскоро оперирани, както и за хора с гръбначни изкривявания или онкологични заболявания.

За да поддържаме тялото и духа си в добра форма е добре да се подлагаме на класически масаж поне веднъж в месеца. Разбира се, и да го правим веднъж седмично не само няма да ни навреди, а само ще ни донесе повече позитиви. И в този случай важи максимата колкото повече, толкова по-добре.

Kласическият масаж терапия

За кого е подходящ? Класическият масаж е подходящ избор както за новобранци, така и за тези, които вече са изпитали ползите от него и искат да повторят отново и отново. Той е за всички нас, които в забързаното ежедневие рядко се замисляме дали се движим достатъчно, дали не седим прекалено изкривени пред компютъра, дали тази болка в кръста ще мине сама или трябва да направим нещо по въпроса.

Ако сме запалени по спорта и тренираме редовно, класическият масаж може да бъде перфектната подготовка за по-голямо физическо натоварване, което ни очаква, защото ефективно загрява мускулите и намалява възможността за настъпване на травми.

Подходящ е и при артрит, невралгии и заболявания, свързани с обмяната на веществата. Може да ни помогне и по време на трудни периоди в живота, свързани с депресивни и тревожни състояния, както и при силен стрес.

Класическият масаж е и едно приятно бягство от реалността, с което ще отпуснем ума си и поне за час ще се откъснем от всички грижи и проблеми. Той е един подарък, който всеки от нас заслужава да си прави често.

Класически Масаж в спа центъра

В спа център Особа класическият масаж е само един от многобройните, сред които със сигурност ще намерим най-подходящия за нас. Ако ни допада като техника, може да изпробване и дълбокотъканния масаж, при който се прилагат същите движения, но с по-голяма сила.

При силни болки може да се възползваме и от процедури по кинезитерапия, рефлексология, акупресура или пък спортен масаж, които могат да облекчат оплакванията ни.

Ако пък използваме масажа като средство за релакс, а не толкова като лечение на различни болки в тялото, то със сигурност трябва да опитаме и арома масажа, релаксиращия масаж и масажът с вулканични камъни. В Особа ще получим индивидуално отношение и услуга от най-високо ниво и със сигурност ще се връщаме отново и отново, независимо за каква точно процедура.

Запази Час