Тайландския масаж е процедура, която комбинира акупресура, йога, рефлексотерапия, пасивно разтягане и прилагане на компресия.

Какво е тайландски масаж

Техниките, които се използват, имат за цел да стимулират работата на различни органи и системи, както и да подобрят подвижността ни. Постига се моментално облекчение на болки от различен характер, както и релаксиращо усещане.

Тайландски масаж

Тайландският масаж като процедура

Смята се, че тайландският масаж се практикува от преди повече от 2500 години, а корените му се откриват в древното будистко учение. Той се различава от повечето други видове по няколко аспекта. Първо при него не е необходимо да сваляме дрехите си, но е добре да носим такива, които са леки и свободни. Освен това вместо на масажна маса, лежим предимно по гръб на постелка на пода.

Докато при останалите видове масажи терапевтът използва само пръсти, длани и понякога лакти, то при тайландския може да използва и краката си, и цялото си тяло за някои специфични техники на натиск, за да се постигне желаният ефект. Мануалната сила е всичко, на което разчита тайландският масаж – няма механични стимулации, няма използване на масажни масла.

Основно е движението на крайниците с цел раздвижване на ставите. Прилага се и масажиране на специфични ключови точки от тялото според традиционната тайландска медицина, за да се постигне лечебен ефект. С използването на силен натиск в дълбочина се подобрява не само подвижността, но и циркулацията на кръв и лимфна течност в целия организъм.

Масажът започва от стъпалата, като се оказва влияние върху специфични акупунктурни точки, които се намират върху тях. След това с ритмично прилагане на натиск с длани и палци терапевтът движи ръцете си нагоре по краката ни. Следващата стъпка са редица разтягания на целите крака, бедрата и долната част на гърба.

През цялото време терапевтът регулира прилагания натиск спрямо различните зони. Ако все пак усетим някакъв дискомфорт, може веднага да споделим с него. Накрая се прилагат леки масажни движения върху лицето и главата, които допълват релаксиращия ефект от процедурата.

Някои наричат тайландския масаж „мързелива йога“, защото техниките, коти включва, постигат същия ефект като от йога сеанс, но в този случай ние сме напълно пасивни и получаваме само ползите, без да е необходимо да извършваме конкретни пози.

Продължителността на процедурата е два часа, което също го различава от останалите видове масажи, които са средно около час.

Ползи от тайландския масаж

Тайландският масаж увеличава обхвата на движение в ставите и мускулите и по този начин подобрява цялостната ни подвижност. Освен това може да подобри и стойката ни, с което пък ще успеем да се справим с болките в кръста и гърба, които често са предизвикани именно от неправилно седене и изкривявания на гръбнака.

Този тип масаж акцентира и върху области като вътрешната част на бедрата и корема, които често са свързани с болките в кръста. Мигрената и тензионното главоболие, които се причиняват от проблеми в гърба и врата, също могат да бъдат облекчени с няколко процедури тайландски масаж.

Според различни изследвания, този масаж е ефективен и за справяне със стреса, особено когато се комбинира с активна почивка. Вследствие на това подобрява и храносмилането, защото храносмилателната система се влияе пряко от нашите мисли и емоции. Освен това процедурата влияе положително на качеството на съня и намалява времето за заспиване.

Тайландският масаж се препоръчва и за подсилване на сексуалното желание и енергия, и като алтернативно лечение на импотентност. Това се дължи преди всичко на подобряването на кръвообращението и към интимните части, както и на притока на жизнена енергия, който ще усетим. С по-добрия приток на кръв се гарантира и по-млада и красива кожа, защото тя се регенерира от циркулацията на полезни вещества.

Този тип масаж има способността да подобри функцията на имунната ни система, както и да повиши нивата на жизнена сила благодарение на вниманието, което се обръща на основните енергийни меридиани в тялото. Така сме готови да се справим с предизвикателствата на ежедневието. Ако когато отново достигнем предела си, знаем как да презаредим батериите бързо и лесно в спа център Особа.

Подготовка за тайландски масаж

Като цяло рисковете от тайландския масаж са минимални, ако се извършва от квалифицирани специалисти, които наистина знаят какво правят. В противен случай могат да възникнат травми на мускулите и ставите.

В общия случай този тип масаж може да е противопоказен за хора със сърдечно-съдови заболявания, защото води до промени в сърдечния ритъм и кръвното налягане. Ако страдаме от такива е добре първо да се консултираме с нашия терапевт. Процедурата не е подходяща и при хипертония, диабет, проблеми със съсирването на кръвта и предразположеност към тромби, остеопороза и онкологични заболявания, как и след наскоро претърпени операции.

Заради специфичните техники на натиск, които се прилагат, тайландският масаж не е препоръчителен за бременни жени, но не защото може да доведе до контракции или да навреди на плода, а заради неудобството от позициите, което ще изпитат. Важно е също така да нямаме по кожата си синини, отворени рани или възпалителни процеси.

Преди процедурата е добре да не консумираме тежка храна поне в рамките на 2-3 часа, както и алкохол или кофеинови напитки. Трябва да сме облечени в леки и широки дрехи, които да не ограничават движенията ни. След процедурата е важно да приемаме достатъчно количество вода, за да помогнем на тялото си да се възстанови и да изхвърли вредните вещества.

От колко процедури се нуждаем и колко на какъв период от време трябва да бъдат ще ни консултира нашият терапевт от спа център Особа. Ако използваме тайландския масаж като алтернативно средство за облекчаване на болки в кръста и гърба, то е добре да бъде поне веднъж седмично.

А ако за нас е средство за релакс и зареждане с енергия, то може да се възползваме от положителния му ефект винаги, когато имаме нужда.

Ползване на тайландски масаж

Тайландският масаж е за всички, които искат да подобрят начина, по който се чувстват – както физически, така и психически. Той не само помага да се справим с болките в гърба и кръста, но и е ефективен за всякакви видове блокажи, които възпрепятстват правилното функциониране на органи и системи.

Процедурата е подходяща като част от подготвителния процес преди важни събития, които са свързани със сериозни физическо, умствено или емоционално натоварване. Със същата ефективност помага и да се справим с вече натрупаните стрес и умора, които са неизменна част от ежедневието на модерния човек. Подходящ е и за страдащите от мигрена, за която традиционната медицина няма лечение, както и за претърпелите мозъчен инсулт.

Тайландският масаж е за почитателите на аюрведа и на йогата, за всички, които вярват, че тялото ни най-добре знае как да се излекува, а ние само трябва да му помогнем да го направи - естествено, безболезнено и без нужда от медикаменти.

Тайландски масаж в СПА центъра

Тайландският масаж е една от разнообразните процедури, които спа център Особа предлага - по нещо за всеки вкус и нужда. Процедурата се извършва от квалифицирани специалисти и рискът от негативни последствие е сведен до минимум.

Може да я комбинираме с акупресура или с някой от другите видове масажи - релаксиращ, арома, дълбокотъканен, с вулканични камъни или лечебен например. Ако страдаме от болки в кръста и гърба, от голяма полза може да ни бъде и хиропрактиката, която спа център Особа също предлага.

На място ще получим професионален съвет точно кои процедури са най-подходящи за нас и как да ги комбинираме за максимален ефект.

Запази Час

Ефективно Отслабване

Искате да постигнете отслабване с добри резултати?

Onda Coolwaves терапия за трайно отслабване с 15% отстъпка.

научи повече